škola upis,
Tanjug/Sava Radovanović
škola upis,

Tanjug/Sava Radovanović

škola upis,, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Učenici neće ostati bez raspusta, već je broj dana raspusta smanjen kako bi se uz što manje dodatnih napora završla nastavna godina kada situacija bude normalizovana, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Postoji zasnovana stručna procena da bi u navedenom vremenskom periodu moglo da dođ do povećanja rizika od širenja epidemije”, navodi se u saopštenju.

Promena kalendara je, objašnjavaju, rezultat stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra.

Škola

Alo/Dejan Briza

Škola, Foto: Alo/Dejan Briza

Poručuju da je odluka o izmeni kalendara doneta isključivo u interesu zaštite nastavnika i učenika u vreme vanrednog stanja i pandemije i u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta, zbog naglog povećanja broja obolelih od sezonskog gripa.

Kako se navodi, u vreme vanrednog stanja, kada se i nastava i učenje realizuju na drugačiji način, Ministarstvo redovno daje podršku nastavnicima i učenicima kada je reč o racionalnom korišćenju radne energije i vremena i ukazuje da je važno da se obezbedi kontinuitet komunikacije škola i porodica.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a izmenama neradni dani će biti od 17. do 20. aprila.