Iz Komisije za registraciju lekova stigla ozbiljna najava: Vakcina za manje od mesec dana?
alo.rs
Vakcina
Vakcina, Foto: Tanjug

- Postoji samo par zemalja u kojima je počela vakcinacija. Da li možemo da budemo u prvih pet, šest, sedam? Verovatno ne možemo, ali sigurno nećemo biti ni posle 100. mesta - kaže u izjavi za medije prof. Savić.

Prof. Savić smatra i da početak vakcinacije u Srbiji, nakon što vakcina prođe autorizaciju, zavisi od realne logistike, odnosno dostupnosti samih vakcina. Izražava nadu da će u toku prvog kvartala naredne godine biti vakcinisani prioriteti - starije osobe (idealno svi stariji od 60 godina), zdravstveni radnici i drugi profesionalci koji su najviše izloženi riziku.

Na pitanje da li očekuje da to bude „Fajzer-Biontek“ vakcina, podseća kako su u Srbiju stigle i prve doze ruske vakcine „sputnjik V“.

Dokumentacija za registraciju još uvek nije dostavljena, a profesor objašnjava da je svaki proizvođač u obavezi da dostavi i dokumentaciju i uzorke.

- Očekujem da će sve što nije kompletirano uskoro to i biti - kaže on.

Objašnjava da je kvalitet vakcina protiv korone u ovom trenutku jedino što može da se proceni u potpunosti i objašnjava šta to podrazumeva.

- Procenjuje se biohemijska, mikrobiološka dokumentacija i odgovarajući uzorci. Sprovode se predviđena merenja, testiranja odgovarajućim farmakopejskim procesima - pojašnjava on.

Navodi i da nije nerealno očekivati da „Fajzer-Biontek“ vakcina u Srbiji bude odobrena za manje od mesec dana. 

Više od jedne vakcine

Prof. Savić smatra da bi za svaku zemlju bilo idealno da ima više vakcina protiv korone, jer ne razvija svaka vakcina isti tip imunosti. Zbog toga se nada da će i u Srbiji uskoro biti odobreno više od jedne.

Ne obilazite starije za praznike

Prof. Savić građanima poručuje da strogo poštuju epidemiološke mere, a posebno da u toku praznika ne bude mešanja između domaćinstava i da se ne ide kod starijih osoba.

- To će trenutno mnogo više uticati na tok epidemije, nego da li će program vakcinacije početi nedelju ili dve ranije ili kasnije - kaže on.

Pročitajte još: