Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

Srbija ulazi u najgori scenario! Broj inficiranih koronavirusom u našoj zemlji je za manje od dve nedelje povećan preko 11 puta, a situacija je dramatična i u bolnicama jer je sa 275 pacijenata koliko ih je bilo na lečenju pre samo desetak dana, njihov broj juče skočio na 725.

Da nemamo vremena za gubljenje kada je u pitanju donošenje novih restriktivnih mera upozorava Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, koji navodi da su brojke novoobolelih i te kako visoke i da je situacija u našoj zemlji veoma ozbiljna.

Preporučujemo:

- Treba zaustavljati pogoršanja što je ranije moguće, jer vidimo da se zemlje koje to nisu uradile sada nalaze pred velikim izazovima. Vreme je da razmišljamo o novim merama. Treba ograničiti okupljanje ljudi, omogućiti ljudima koji idu na posao da budu bezbedni, svuda održavati fizičku distancu, maske, higijena ruku, testiranje onih koji imaju simptome, karantin za obolele, kao i pravovremeno lečenje - naveo je Ivanuša.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je juče da je Srbija već spremna za najgori scenario.

- I dalje u bolnicama ima mesta, ali smo se opredelili za strategiju da kada dođemo u kovid sistemu do 60-70 procenata popunjenosti, prelazimo na kapacitete privremenih bolnica. Juče smo otvorili privremenu bolnicu u Beogradu. U njoj ima 14-15 pacijenata. Nećemo ići da popunimo sve kovid kapacitete. Uvek se spremamo za najgori scenario koji može da se desi - naveo je Lončar.

Da nas u narednih 10 do 15 dana može da očekuje najveći skok broja novoinficiranih navodi epidemiolog Branislav Tiodorović, član kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa. On ističe da o uvođenju „najoštrijih“ mera treba razmišljati ukoliko broj novoinficiranih na dnevnom nivou dođe do 1.500.

Da li poštujete mere?

 

- Ako ne budemo uspeli da suzbijemo bahato ponašanje koje se dešava, žurke, noćne izlaske i muzičke spektakle, možemo očekivati da će doći do povećanja broja. Mi smo sada još uvek na broju koji je daleko ispod onog koji postoji oko nas i u Evropi jer mi spadamo u tri zemlje koje imaju najnižu stopu na 100.000 aktivnih slučajeva, a tu su još Estonija, Norveška i Turska, dok su svi ostali u daleko većem riziku - dodao je epidemiolog dr Tiodorović. 

Imaćemo više od 1.000 zaraženih dnevno

Da je pitanje dana kada će se Srbiju zapljusnuti najžešći korona talas slaže se i epidemiolog Predrag Kon, koji navodi da je sada već izvesno da ćemo imati i više od 1.000 inficiranih dnevno.

- Očekuje se da ovaj talas traje između 12 i 16 nedelja, a Beograd je trenutno na kraju treće sedmice. Teško je zamisliti da ne prođemo kao region sa hiljadama zaraženih, ako se ne pridržavamo mera. Vrlo smo sličnog ponašanja. Razlika je samo u tome što smo suzbili drugi talas, pa smo imali period mira - rekao je pre par dana dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba.

Petomesečna beba na lečenju u KBC „Dragiša Mišović“

Beba stara svega pet meseci primljena je na lečenje u KBC „Dragiša Mišović“, a kako navodi dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike, sva deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi su u dobrom stanju.

- Trenutno je u našoj bolnici sedmoro malih kovid pacijenata. Dete od pet meseci je visoko febrilno, ali nije lošeg opšteg stanja - istakla je Ostojićeva.

Rekovac proglasio vanrednu situaciju

Štab za vanredne situacije Opštine Rekovac na današnjoj sednici proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji ove opštine. Odlučili su se za ovu meru, jer je u poslednja tri dana povećan broj pozitivnih na koronavirus, kao i broj pregleda u domu zdravlja. Od 6. do 24. oktobra registrovano je 16 pozitivnih osoba. Ugostiteljski objekti moći će da rade do 21 sat, zabranjena su sva veća okupljanja. Na otvorenom je dozvoljeno okupljanje 20 osoba, a u zatvorenom prostoru jedna osoba na 4 kvadratna metra.

Pročitajte još: