Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza
Alo!/Vladimir Marković
Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza

Alo!/Vladimir Marković

Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Druga mera je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske, u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Tako ministar Lončar pojašnjava da maske treba nositi u pešačkim zonama, raskrsnicama...

Jedna od mera je i zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta - odnosno minimum četiri kvadrata po osobi.

Uvedena je i mera stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Lončar napominje da su to mere koje je medicinska struka tražila, da su one usklađene sa zakonom da mogu da se sprovedu i kontrolišu.
- Suština svega je da nema kontakata. Virus je ušao u porodicu, ušao je u kuću - naveo je ministar, i dodao da porodica može da prošeta, da izađe u restoran na ručak, u kafić da popiju kafu, ali da se izbegavaju kontakti sa drugim osobama.

Pune bolnice, pacijente iz Beograda šalju u Niš i Kragujevac

Lakši pacijenti iz kovid bolnica u Beogradu juče su prebacivani u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu, a od danas će ići i za Nišku banju, kako bi se oslobodili kapaciteti u Beogradu za najteže pacijente.
- Otvara se kovid bolnica u Leskovcu, a uputićemo dodatne respiratore u bolnice u Kraljevu i Loznici, koje popunjavaju kapacitete u intenzivnim negama - naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Zaražena 1.402 zdravstvena radnika

Sanitarna kontrolisala 176 lokala

Sanitarna inspekcija preksinoć je u Beogradu obavila 176 inspekcijskih nadzora, jedan lokal je zatvoren, a jedan ispražnjen i napisane su kazne u visini od oko 500.000 dinara, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Preporučujemo i:

Pelemiš: Situacija s koronavirusom izmiče kontroli

Infektolog i član kriznog štaba Mijomir Pelemiš kazao je juče da situacija s koronavirusom izmiče kontroli i da je zato medicinski deo kriznog štaba morao u petak da održi hitnu sednicu. Apelovao je na sve da poštuju mere i dodao da kontrole moraju biti rigorozne.

- Mi ćemo čekati 10 dana rezultate mera, ali to ne znači da ukoliko dođe do pogoršanja situacije, ponovo ne zaseda krizni štab i ponovo ne razmatra šta dalje, da ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema, koji se održava zahvaljujući velikom entuzijazmu Ministarstva zdravlja i svih zdravstvenih radnika i zaposlenih u zdravstvu - zaključio je Pelemiš.

Škole prelaze na onlajn?!

Zbog alarmantne epidemiološke situacije nadležni razmatraju da učenike starijih razreda osnovne škole puste kućama, odnosno da nastavu prate onlajn, a da đaci mlađih razreda i dalje časove pohađaju u učionicama. Međutim, konačna odluka o radu škola trebalo bi da bude doneta sutra. Kada je reč o srednjim školama i fakultetima, zamišljeno je da nastava bude onlajn.

Dr Goran Stevanović: Nemojte se lečiti kod kuće

Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, navodi da raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali i onih najtežih, koji su u jedinicama intenzivne nege. Ističe da najveći problem predstavljaju pacijenti koji sami pokušavaju da se leče kod kuće.

- Raste procenat onih koji se samoleče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe. Obično se kada im se postavi dijagnoza, da bi izbegli bolničko lečenje, jednostavno više ne javljaju. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet, sedam ili deset dana kućnog samolečenja i dolaze s teškom kliničkom slikom. Obično nakon prijema idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji - rekao je Stevanović.

Pročitajte još: