KON POJASNIO DO KADA ĆE TRAJATI OVO STANJE “Svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim”

On je rekao i da je povećan broj težih slucajeva i pacijenata na respiratorima posledica povećane aktivnosti virusa.

Predrag Kon, Darija Kisić
Predrag Kon, Darija Kisić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je aktivnost korona virusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana.

"Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim", poručuje Kon za RTS.

On je rekao i da je povećan broj težih slucajeva i pacijenata na respiratorima posledica povećane aktivnosti virusa.

Objašnjava da je došlo do prenosa virusa, a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači, kako kaze, da je naše ponašanje dovelo do toga.

"Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su vec donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, je cak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra", naglasio je Kon.

Kada je reč o tome da je medu obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobicajeno kada duži period imate lakšu klinicku sliku imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dode do potpune infekcije koja izazove tešku formu bolesti.

Na pitanje da li će biti doneta odluka o ogranicenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju vec donete mere.

"Da li ce nove mere biti doneti ili ne odlucice Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski onda nove nisu potrebne", kaže Kon.

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih dogadaja direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode racuna o sprovodenju mera, rekao je Kon.

Kada je rec o radu nocnih klubova, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi