korona virus
Alo!/Ilustracija
korona virus

Alo!/Ilustracija

korona virus, Foto: Alo!/Ilustracija

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovano ukupno 785 potvrđenih slučajeva COVID 19, a ukupan broj preminulih je 16.

 Poštovani čitaoci ovim završavamo današnji blog uživo!

21:56 KORONAVIRUS U DOMU ZA STARE U ZEMUNU 

Kako je navedeno, kod šest korisnika Doma, direktorke ove ustanove socijalne zaštite i jedne medicinske sestre potvrđen je korona virus, ali ovaj objekat u Šilerovoj ulici i dalje radi i u njemu se trenutno nalazi 19 korisnika.

20:53 - "ČAIR" UREĐEN ISTO KAO BEOGRADSKI SAJAM

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je danas da je hala "Čair" pripremljena i sve je završeno po istom principu kao ona na Beogradskom sajmu za prihvat obolelih od korona virusa, ako za tim bude potrebe.

20.50 JAKA KONTROLA ZABRANE KRETANJA

20.50 POJAČANA POLICIJSKA KONTROLA USLED POLICIJSKOG ČASA

Policija na više punktova širom Srbije obavlja pojačanu kontrolu poštovanja mere o zabrani kretanja posle 17 časova, saopštio je MUP.

Policija

Alo / Vladimir Marković

Policija, Foto: Alo / Vladimir Marković

20.10 Na KiM REGISTROVANO 12 NOVIH SLUČAJEVA

20:00 TRI OSOBE ZARAŽENE SA KORONOM U SMEDEREVSKOJ PALANCI

19.35 NA SAJMU SU ZBRINUTA 33 PACIJENATA

Od toga je 21 muškarac, a ostalo su žene, kaže za RTS državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić. Najstariji pacijent je 1946. godište, a najmlađi 2001.

19.20 SLETEO AVIO "ER SRBIJE" U BEOGRAD SA NAŠIM PUTNICIMA IZ STOKHOLMA I BRISELA

Avion je sleteo nešto posle 18.30.

17.40 "LIMUN MOŽE BITI DEFICITIRAN"

Rasim Ljajić

screenshoot/RTS

Rasim Ljajić, Foto: screenshoot/RTS

17:15  U BOLNICI "DRAGIŠA MIŠOVIĆ" ROĐENA ZDRAVA BEBA

U bolnici "Dragiša Mišović" koja je namenjena isključivo za hospitalizaciju obolelih od Kovida 19 danas se porodila pacijentkinja iz Sremske Mitrovice i rodila zdravu devojčicu, saznaje Tanjug u toj bolnici.

MINISTAR PRONAĐEN MRTAV NA ŽELEZNIČKOJ STANICI 

16:33 SLOVENIJA PUŠTA ZATVORENIKE NA SLOBODU 

Više od 200 osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja korona virusa na već prepune zatvore, potvrdila je danas ministarka pravde Lilijana Kozlovič. 

16:26 U VELIKOJ BRTANIJI 180 SMRTNIH SLUČAJEVA

Kladionica

Promo

Kladionica, Foto: Promo

16:10 OD SREDE NOVA PRAVILA ZA KLADIONICE I FRIZERE

Gradski štab za vanredne situacije, na danas održanoj sednici koja je za temu imala sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije virusa korona, doneo je niz važnih preporuka.

Sekretarijatu za privredu preporučeno je da ograniči radno vreme maloprodajnih objekata i objekata uslužne delatnosti, poput frizerskih radnji, kladionica i slično, vikendom do 13 časova, a radnim danima do 15 sati.

15:24 MINISTARSVO ZDRAVLJA OBJAVILO JOŠ JEDAN GUBITAK

Od korone u Srbiji preminulo 16 lica, na respiratorima 62.

15.18 DEO AMERIČKIH VOJNIH SNAGA OTIŠLO U NUKLEARNE BUNKERE

15.07 "OPADA BROJ POZITIVNIH NA KORONU, ALI OVO NIJE KRAJ"

- U Srbiji je ukupno do 15 časova danas registrovano 785 zaražnih, a imamo i tri nova smrtna slučaja - rekao je dr Predag Kon na današnjoj pres konferenciji u Palati Srbija povodom redovnog preseka u 15 časova o situaciji oko korona virusa u Srbiji., napomenuvši da je u prethodna dva dana zabeležen pad broja zaraženih, ali da to nikako ne sme da zavara narod.

15.00 PRESEK STANJA DO 15 ČASOVA: JOŠ 3 ŽRTVE KORONA VIRUSA

14.35 TAČAN SPISAK ZARAŽENIH PO GRADOVIMA SRBIJE

Broj inficiranih virusom kovid-19 u Srbiji najveći je i dalje u Beogradu, gde je zasad zabeleženo 289 slučajeva koji su pozitivno testirani na koronu.

Osim prestonice, grad na "crnoj listi" je i Valjevo, u kome je 47 ljudi zaraženo, dok je Ćuprija na trećem mestu - trenutno u tom gradu 41 pacijent je na posmatranju zbog virusa korona, dok u Nišu ta brojka iznosi 37.

Spisak zaraženih po gradovima

Printscreen/Covid19.rs

Spisak zaraženih po gradovima, Foto: Printscreen/Covid19.rs

U Kragujevcu, Kruševcu i Čačku ima dvocifren broj zaraženih, i to u Kragujevcu i Kruševcu 18, dok je u Čačku 11 osoba zaraženo.

14.30 KAKO JE ŠPANIJA POSTALA KORONA ŽARIŠTE EVROPE?

Virulentnost i smrtonosnost korona virusa poklopila se sa činjenicom da treba da prođe najmanje nekoliko dana da se simptomi pojave, ali i sa greškama vlada koje su pratile njen uticaj pre nego što su se bavile sprečavanjem širenja, prenosi CNN.

Španija

EPA

Španija, Foto: EPA

Pojava masovnog oboljevanja vezuje se za utakmicu Lige šampiona održane 19. februara između španske Atalante i Milana, kada je oko 3.000 navijača doputovalo iz Španije u Milano kako bi pratilo meč.

13.44 BAVARSKA PREDUZIMA NOVE MERE

Premijer nemačke pokrajine Bavarska Markus Seder najavio je danas produženje restriktivnih mera, kao što su ograničenje slobode kretanja i zatvaranje radnji, u cilju smanenja širenja virusa korona, na dalje dve nedelje, odnosno do 19.aprila.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

13:35 BRAZIL STADIONE PRETVARA U BOLNICE

Dva najpoznatija fudbalska stadiona na svetu Marakana u Riju i Pakaembu u Sao Paolu biće pretvoreni u bolnice za prihvat obolelih od korona virusa.

13.30 BRITANCI ANALIZIRAJU EKONOMSKE MERE KOJE JE NAJAVIO VUČIĆ 

Britanska agencija Rojters izvestila je danas o programu mera za oporavak srpske privrede koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Instagram printscreen

Aleksandar Vučić , Foto: Instagram printscreen

Rojters procenjuje da bi takav program oporavka doveo do povećanja deficita ove godine, uz konstataciju da bi taj deficit bio pokriven iz finansijskih rezervi i preko pozajmica.

Agencija navodi, ne precizirajući izvor, da su devizne rezerve Srbije u februaru bile 13,458 milijardi evra, a mesec dana ranije 13.694 milijarde evra.

12.00 PREMINUO VLADIKA MILUTIN

Vladika Milutin

Youtube printscreen

Vladika Milutin, Foto: Youtube printscreen

Episkop valjevski Milutin Knežević, rođen je 10. januara 1949. godine u Mijačima. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.

11.00 OVAJ NAUČNIK PRVIH PAR DANA SVE DRŽI U KARANTINU

Gordan Lauc

print screen YouTube

Gordan Lauc, Foto: print screen YouTube

- Primarno mesto ulaska svih respiratornih virusa je sluznica nosa, usta i oka. U normalnom stanju ona je zaštićena debelim sluzavim slojem koji se naziva mukoza, a sastoji se od jako hidratiranih glikana koji predstavljaju prirodnu obranu protiv virusa i bakterija. No, ako duže vreme udišemo suvi vazduh, ta barijera gubi funkciju i virusi imaju širom otvorena vrata. Svi znamo da suvi vazduh šteti, ali nažalost nedovoljno toga preduzimamo da to sprečimo. Temeljni problem je činjenica da hladni vazduh sadrži jako malo vlage, tako da kad ga zagrejemo vazduh u grejanim prostorima postaje jako suv. Istraživanje u Americi pokazalo je da je tokom zime vlažnost vazduha u zatvorenim grejanim prostorima oko 20 posto, što je jako malo i jako potiče širenje virusa - rekao je Lauc.

10.00 EVO KO JE KRIV ZA PANDEMIJU U ITALIJI 

Francuske vlasti su sa velikim zakašnjenjem počele aktivno da se bore protiv pandemije virusa korona, a pritom se ispostavilo da su mnogi njihovi potezi pogrešni, izjavila je liderka francuske partije "Nacionalno ujedinjenje" Marin le Pen za list "Figaro" i dodala da je EU u krizi odigrala ulogu koja je "fatalna" za zemlje-članice.

Marin Le Pen

EPA

Marin Le Pen, Foto: EPA

Ona je takođe dodala da vlasti nisu uspele da na vreme obezbede medicinske maske onima kojima su bile nužno potrebne - prodavcima, policiji, medicinarima, radnicima u pogrebnom zavodu i laborantima, a nakon toga i svim stanovnicima.

8.42 KORONA U SVETU

Od novog virusa korona (Covid-19) do sada je širom sveta obolelo više od 722.350 osoba, dok je preminulo oko 33.980.

Od novog virusa korona (Covid-19) do sada je širom sveta obolelo više od 722.350 osoba, dok je preminulo oko 33.980, najnoviji su podaci objavljeni na portalu Worldometers.

Koronavirus, infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Koronavirus, infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Od virusa se oporavilo 151.766 osoba, dok je u kritičnom stanju oko pet odsto obolelih, odnosno 26.681 osoba, piše Tanjug.

Po broju obolelih, Sjedinjene Američke Države prestigle su Italiju i Kinu sa 142.178 obolelih, a Italija je po broju preminulih na prvom mestu sa 10.779 umrlih.

Odmah iza Italije je Španija (6.803), kao i Kina (3.304).

U Srbiji je do sada obolela 741 osoba, dok je 13 preminulo.

7.40 KORONAVIRUS JE POČEO DA MUTIRA

Koronavirus je u svetu nastavio da hara velikom brzinom, pa je tako zaraženo preko 700.000 ljudi, uz 33.000 i više žrtava.

Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

Naučnici su došli do saznanja da koronavirus veoma sporo mutira, čak osam do 10 puta slabije nego prosečan grip, a dobra stvar je što svakom novom mutacijom sve je manja šansa da je on smrtonosan!

Sojevi virusa su u osnovi veoma slični međusobno, a COVID-19 mutira polako, i to daje eventualnoj vakcini sve veću šansu da ga suzbije čim uđe u organizam.

7.00 UVODI SE ZABRANA KRETANJA 24 SATA?

Predsednik je rekao da će sačekati brojeve o stepenu smrtnosti, broju zaraženih i procene koliko će bolnice moći da prime.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić , Foto: Printscreen

Postoji mogućnost da će u Srbiji biti uveden policijski čas koji će trajati 24 sata kako bi se sprečilo širenje korona virusa. Odluka o tome biće doneta kada stignu analize stručnjaka.

DOBRO DOŠLI U BLOG UŽIVO

"Alo" će danas iz minuta u minut pratiti situaciju vezanu za koronavirus u Srbiji i svetu

VAŽNI TELEFONI

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Komentari (2)

vs

30.03.2020 17:54

Ljudi, cuvajmo i mi nasu vojsku. Pola neka ode u kasarne.

djevica

30.03.2020 17:56

napunite bolnice pa ce bit kasno za 24h..