KORONA MUŠKARCIMA MOŽE DA NANESE NAJGORI PORAZ Virus je otkriven u testisima, a kada se nađe tamo, počinju promene

Studiju temelje na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od koronavirusa, a testirali su i tkivo iz pluća.

Koronavirus u Srbiji
Koronavirus u Srbiji, Foto: Masanori Jošida

Studije se temelje na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od koronavirusa, a testirali su i tkivo iz pluća

Naučnici sa Sveučilišta Tufts i Medicinskog fakulteta Gongii u Kini objavili su znanstvenu studiju prema kojoj koronavirus može oštetiti testise i uzrokovati smanjenu plodnost kod muškaraca.

Iako su pronašli malo dokaza koji upućuju na prisutnost virusa u testisima, otkrivene su promene u nekoliko vrsta testikularnih stanica koje mogu uticati na plodnost.

Kod muškaraca koji su bili pozitivni na COVID-19 nađene su promene semenih kanalića koje najviše uznemiruju jer u njima nastaju spermatozoidi. Zbog takvih staničnih promena proizvedene polne ćelije mogu biti oštećene.

FK Partizan
Testiranje na koronavirus, Foto: FK Partizan

Naučnike zabrinjava činjenica da bi oštećenje nastalo na semenim kanalićima moglo dovesti do smanjenog ili potpunog prekida proizvodnje spermatozoida kod pacijenta koji su se oporavili od COVID-19, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu European Eurology. Još uvek je u toku naučna recenzija, prenosi Daily Mail.

Studiju temelje na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od koronavirusa, a testirali su i tkivo iz pluća.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi