Presek stanja u 15 časova
printskrin
Presek stanja u 15 časova

printskrin

Presek stanja u 15 časova, Foto: printskrin

Prema najnovijim informacijam testirano je više od hiljadu ljudi.

Testirano je 1.893 osobe, 238 pozitivne, hospitalizovano je 2.107 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo još 5 osoba, rekla je Darija Kisić na konferenciji Kriznog štaba. 

Na respiratoru 136 osoba.

Upotreba BSG vakcine i čestitke na unapređenju u potpukovnika Predragu Konu

- Prvo da se zahvalim na čestitkama, a onda dodajem da kod te vakcinacije je i dalje neprovereno kako ona funcioniše. Ona će i dalje da se ispituje i testira, i ta hipoteza će tek naučno morati da se proverava. Ima neke logike, jer ove zemlje gde se najviše ispoljio virus se odavno ne vakcinišu tom vakcinom. I mi smo svi ovde koristili tu vakcinu, deca kod nas se odmah vakcinišu.

Veliki broj zaraženih je ušao u Srbiju

- Pretpostavka je da je 400.000 moglo da bud zaraženo kao hiljadu koji su pozitivni. To nije baš tako, ali je veliki broj ušao sa infekcijom. Imamo druge brojke. Pet odsto završava na respiratoru, pa se dolazi do brojke od 4.000, ali i to su pretpostavke. Na leto ćemo znati po uzorku koliko je naših stanovnika zaraženo i to ćemo imati po uzrasnim grupama. Kada se otvore škole, kreće motor. Šta to znači? Deca imaju najbliže simptome i dolazi do prokružavanja virusa is tvaranje imuniteta. Ekstremno je važno kada će se škole otvoriti. ja sam za varijantu letnje škole, jer tada virusa nema mnogo, a deca bi se prokružila. Mi moramod a planiramo i to i moramo da pravilo procenjujemo rizike da nam opet nešto ne puken. Kafići i okupljanja jesu neki rizik, ali život mora da se vrati. Ovo će se završiti, ali mi ćemo te mere ukidati postupno. Nikad mi ovo nećemo zaboraviti, ovo je ozbiljno ušlo u nas. Navikli smo se da živim sa gripom, a navići ćemo se i na koronu i dočekaćemo vakcinu i opet će biti priče te da je sve bilo da se napravi vakcina i to će biti teme koje prate sve epidemije otkad postoje vakcine - kaže doktor Kon.

- Testiranje će se nastaviti, ne samo da bismo mi znali te podatke, već da se virus ne bi vraćao. Što se kadrova tiče, svi virusolozi su me zvali. Niko nije planirao da njgeov kadar može da učini čuda, e u tom smislu sam rekao da nema kdarova, samo je trebalo da se uradi njihova preraspodela. Kada sam počeo da pravim registar, shvatio sam da je 10 odsto bila prosečna greška, ali tu ne sme biti grešaka, ističe Kon.

Vidi se kraj epidemije, rekla je Kisić.

Ne znam koliko dana nam predstoji pre ukidanja vanrednog stanja, rekao je doktor Kon odgovarajući na ovo pitanje novinara.

- Svakako će doći do popuštanja, kako će ići...Oni koji u sve vreme trpeli izolaciju, mislim da neka popuštanja prvo treba prema njima preduzeti. Ali, moramo racionalno preduzeti da se sačuvaju, da racionalno popuštamo i neke mere da ukidamo. Poslednja mera po meni: otvaranje škola - rekao je Kon.

- Zaista se vidi kraj epidemije. Podržavam doktora Tiodorovića, postoji stručna pozadina takvog razmišljanja, ali postoji mogućnost da se sve pokvari, ističe Darija Kisić.

Nemam nikakvu informaciju da je predsednik bio u bilo kakvom kontaktu sa sinom, a i svoje razmišljanje ću ostaviti za sebe. Jasno je da je došlo do politizacije čitave situacije, mislim da je važno da se međusobno slušamo i da radimo na sprečavanje pandemije, a ova druga strana me ne zanima, i pokušavam time da se ne bavim, rekao je Kon.

koronavirus

printskrin

koronavirus, Foto: printskrin

Da se nalazimo u maskimumu, ističe Predrag Kon i dodaje da postoji mogućnost da virus uđe u osetljive zone.

- Kontakti su neprihvatljivi u ovom ternutku. Ovo je najosetljiviji period. Moramo da spustimo nivo i da oslabimo virus, a to će se desiti kada se smanji broj zaraženih. Postoji kritična masa koja može da izazove ponovno oboljevanje. Dobri smo za sada. Ovo malo povećanje od juče nije zabrinjavajuće, nemamo taj skok, a nalazimo se u maksimumu. Trebalo bi ovako da se nastavi. Imam snažnu podršku kolega da je to stvarno najbolje. O ovome se priča i stalno se raspravlja. Imamo sada praznični vikend i svakako da će i oni slaviti u posebnim uslovima. Želim ovom prilikom da im čestitam Uskrs, mi zajedno treba da shvatimo da zajedno štitimo život, a mere su jedini način. Ako vidite da niko ne sluša, onda je bolje da ga sprečite, nego da ga pustite da sam sebe uništi. To je neko racionalno razmišljanje.

Predrag Kon

Printskrin

Predrag Kon, Foto: Printskrin

Darija Kisić naglašava da je danas testirano najveći broj ljudi dosad.

- Na Torlaku je zaposleno 220 osoba, a zaraženih je 12. Kao i na drugim mestima vršili smo preraspodelu zdravstvenih radnika. Sve u cilju da se održi ovaj nivo ii izvrši masovnije testiranje. Procedura je jednaka za sve, nakon procene da li je došlo do kontakta koji je rizičan, izvršava se testiranje, opet je isti odgovor. Procedura je ista za sve i svi treba da se ponašamo tako i da sprečimo prenošenje infekcije. Apsolutno znamo šta radimo i epidemiološka krivulja je pod kontrolom.

Darija Kisić Tepavčević

Printskrin

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printskrin

Ukupno u Srbiji dosad je testirano 14240 osoba.

- U improvizovanim bolnicima je 675 osoba, tu imamo i najveću fluktuaciju, a u bolnicama nemamo veliku dinamiku i imamo kumulativno nagomilavanje brojeva, rekla je doktorka Darija Kisić.

Sa respiratorom je 60-70 odsto veća šansa da zaraženi pacijenti prežive.

Epidemilog Predrag Kon rekao je da je napravljen kriterijum za testiranje, što su temperatura preko 38 stepeni i otežano disanje.

- Sve ljude koje smo planirali da testiramo su testirani, imaćemo testiranje i nakon zatišja ovog virusa, naglasio je Predrag Kon.

Bolnice u Srbiji su sve punije na šta lekari posebno apeluju, pa je tako direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Violeta Vučinić juče rekla da imaju samo 3 slobodna kreveta od ukupno 175. 

Gde su sve smešteni oboleli od koronavirusa

covid19.rs

Gde su sve smešteni oboleli od koronavirusa po gradovima u Srbiji, Foto: covid19.rs

Gradovi u kojima ima najviše zaraženih koronavirusom su Beograd, Niš i Valjevo, mada prema poslednjim podacima situacija nije dobra u Boru, gde od 57 građana Bora koji su prethodnih dana bili testirani na korona virus, njih čak 26 su pozitivni.