U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina
Alo!/Masanori Jošida
U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina

Alo!/Masanori Jošida

U ponedeljak o eventualnom uvođenju karantina , Foto: Alo!/Masanori Jošida

Tako će sutra biti održana sednica kriznog štaba, na kojoj će biti reči o eventualnom uvođenju karantina za građane Srbije koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva, posebno iz Crne Gore.

Pročitajte još:

To je juče potvrdio i Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član republičkog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

ANKETA: Da li nosite zaštitne maske dok ste na otvorenom?

 

- U dužem intervalu registrujemo dvocifren broj obolelih, koji je nekad veći, a nekad manji. Sami smo rekli da u septembru imamo ozbiljne pretnje zbog kojih bi taj broj mogao da se poveća. Pre svega, to je polazak dece u školu, vraćanje studenata u studentske domove, gde već imamo pojedinačne slučajeve koji mogu da prerastu u mnogo veći broj obolelih ukoliko se mere koje smo uveli ne budu sprovodile. Poseban problem predstavlja povratak naših građana iz regiona, gde je epidemiološka situacija mnogo gora nego u Srbiji - izjavio je Gojković juče za TV „Pink“.

Gojković ističe da će se upravo zbog toga sutra na sednici kriznog štaba razgovarati o uvođenju karantina.

- Videćemo na koji način i kako ćemo taj problem rešavati jer nama je interes i cilj da u jesenjem periodu koji je pred nama uspemo da što kasnije dobijemo veći broj zaraženih zato što znamo da zimski period pogoduje virusima. Moramo kupiti još vremena - kazao je Gojković.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se mere striktno sprovode.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da bi, ako se uvede mera samoizolacije za državljane Srbije koji dolaze iz inostranstva, oni morali da se testiraju u roku od 48 sati. Kon je za Televiziju „Prva“ rekao da postoje brojna ograničenja u vezi s tim, što znači da bi svaki prelaz morao imati sanitarnu inspekciju koja bi svakom državljaninu Srbije izdala rešenje da mora biti u samoizolaciji. Sada se dele upozorenja na granicama i povratnici su svakako u samoizolaciji, ali bez rešenja, već sa upozorenjem. On je dodao da nije nemoguće da na sednici kriznog štaba ta odluka bude promenjena i da bude uvedena samoizolacija, a on predlaže da samoizolacija za najmlađe traje 10 dana kako ne bi išli u školu i vrtiće.

Grci neće otvoriti granicu za Srbe ni posle 15. septembra!?
Grčka najverovatnije ostaje zatvorena za turiste iz Srbije i posle 15. septembra, a Aleksandar Seničić, direktor Turističkog udruženja YUTA, izjavio je da, iako to još nije zvanična informacija grčkog ministarstva, očekuje da to bude objavljeno tokom vikenda. Seničić je za RTS rekao da je takva odluka očekivana jer je epidemiološka situacija u Grčkoj loša.

Preporučujemo:

Komentari (2)

lola

13.09.2020 09:47

kad nam se vrati 70 hiljada iz crne gore pa studenti koi na granici postaju srbi bice svega.

Biba

13.09.2020 17:11

Eno i klub S u Jakovu organizuje svadbe unatoc zabrani, danas svadba od 200 ljudi