Darija Kisić Tepavčević
Pink printskrin
Darija Kisić Tepavčević

Pink printskrin

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Pink printskrin

 

 

- Nažalost, u poslednja 24 časa imamo i 1 (jedan) smrtni slučaj, odnosno ukupno 66. Preminuo je jedan muškarac - izjavila je Kisić Tepavčević. Prosek godina preminulih je 64,3 godine i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu. Kako je ona rekla svi pacijenti imaju sve neophodne uslove za lečenje.

 

Ozbiljna klinička slika kod devet osoba na Infektivnoj 

Direktor Infektivne klinike doktor Goran Stevanović je rekao da je devet osoba na Infektivnoj klinici u Beogradu na respiratorima i da je njihova klinička slika ozbiljna.

Goran Stevanović

Alo.rs

Goran Stevanović, Foto: Alo.rs

 

- Pacijenti dobijaju terapiju u skladu sa njihovom kliničkom slikom. Posedujemo sve medikamente i imamo adekvatne uslove da svim pacijentima pružimo maksimum - rekao je on.

 

Krucijalno je poštovanje svih mera prevencije

 

Darija Kisić Tepavčević je uputila apel svim građanima da poštuju mere prevencije i zaštite.

- Sada je pravi trenutak da poštujemo mere koje se sprovode. One će vrlo brzo da pokažu rezultate. Vidimo da su brojevi stabilni i u laganom padu. To ne sme da nas zavara, moramo da se maksimalno skoncentrišemo. Ako ovako nastavimo izvesno je da se bliži kraj ove epidemije - kaže ona.

Dodala je da se prate saznanja istraživanja širom sveta iz oblasi epidemiologije i imunologije i iz oblasti lečenja i laboratorijske mogućnosti.

- Jedan ogroman tim radi svako iz svoje oblasti svakodnevno - kaže ona.

 

Predrag Kon

Alo.rs

Predrag Kon, Foto: Alo.rs

 

Pune se svi bolnički kapaciteti u Srbiji

 

- Što se tiče mera u fabrici Jura o kojima se raspravljano nemam odgovor na pitanje šta ako se ne poštuju te mere i mislim da svako treba da radi svoj posao - rekao je Predrag Kon i dodao da se svuda u Srbiji  kapaciteti za bolničko lečenje pune.

Kako je on rekao, da u Srbiji nema proširenih kapaciteta bili bi u velikom problemu.

 

Konferencija za medije

Alo.rs

Konferencija za medije, Foto: Alo.rs

 

- U Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali i tako će biti i nastavljeno. Racionalizacija zahteva da se podele pacijenti tako da se nakon popunjenih kapaciteta popunjavaju novi kapaciteti. Razlika između Beograda i ostalih centara je u tome što Beograd nema centralizovan kapacitet već više mesta za prijem pacijenata sa koronavirusom - kaže Stevanović.

On je naveo da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i da je neophodno da se tako i nastavi.

On je na pitanje o tome zašto više muškaraca umire od koronavirusa rekao da je neophodno da prođe vreme da bi se za to dalo naučno objašnjenje.

Konferencija za medije, novinar Alo.rs

Pink printskrin

Konferencija za medije, novinar Alo.rs, Foto: Pink printskrin

 

O koronavirusu treba da priča struka

 

Predrag Kon je rekao da je struka ta koja treba da daje odgovore o koronavirusu.

- Masovno testiranje se povećava postepeno jer nemamo takvog kadra da bi se odgovorilo takvom naglom povećanju epidemije. Niko nije ovo očekivao. Ozbiljno je i pitanje zašto nemamo tog kadra koje podrazumeva i odnos prema tom delu medicine. Vrlo jasno se vidi da je ova situacija vanredna. Svaki deo je dobro planiran, iako se mislilo da može mnogo više da se uradi - naveo je on.