Koronavirus, infektivna klinika
Alo.rs/ Dejan Briza
Koronavirus, infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Samo jedan zaraženi koronavirusom bez maske može da zarazi 100 drugih koji je takođe ne nose, a udaljeni su od njega manje od jednog i po metra, kaže za „Alo!“ pulmolog dr Tatjana Radosavljević. Epidemiolog Predrag Kon ističe da je nošenje maski zamena za zaključavanje. Međutim, navodi i da nam karantin ne gine ako pukne zdravstveni sistem.

Masku, kako upozorava dr Radosavljević, moraju da nose i bolesni ljudi u bolnicama, smešteni među drugim zaraženima, ali i zdravi među zdravima.

- Ukoliko nose masku i onaj zaraženi i ostalih 100 ljudi, čak 95 njih je zaštićeno. Budući da za ovaj virus ne postoji lek, maske su apsolutno jedino sigurno sredstvo zaštite, zbog čega svi moramo shvatiti njenu važnost, što pre. Čak i oni koji leže u bolnici zbog ove infekcije treba da nose masku, jer na taj način štite medicinare, ali i ostale pacijente koji imaju pneumoniju, ali im nije potvrđen koronavirus - ističe za „Alo!“ dr Radosavljević.

Naša sagovornica navodi da su kliničke slike zaraženih sada iste kao što su bile u prvom piku epidemije.

- I dalje imamo teške pacijente, a sva merodavna istraživanja govore da se virus genetski nije promenio. Niti je opasniji, niti je slabiji. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da će ga vakcina potpuno eliminisati, ali svakako da će do prve vakcine biti potrebno minimum godinu i po dana - kaže dr Radosavljević.

Član kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon kaže da je epidemiološka situacija u Beogradu nepovoljna i da za sada nema pokazatelja da se ona značajno popravlja. On napominje da se efekti obaveznog nošenja zaštitnih maski očekuju tek krajem ove ili početkom naredne nedelje.

- Masovno nošenje maski, bez ograničenja, znači da virus nema gde i kako da se prenese. To daje isti rezultat kao i zaključavanje, s tim što se život nastavlja i može da se radi i da se privređuje jer ako nemate ekonomiju, jednostavno se gasi sve... Ako svi nosimo masku, nema načina, osim u retkim slučajevima, da dođe do infekcije. Virus se sigurno prenosi kapljično, dok je aerogeno moguće samo u specifičnim uslovima - istakao je on.

Kaže da zdravstveni sistem i dalje funkcioniše, i navodi da, ako dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, druge mere sem karantina nema.

- Situacija nije dramatična, ona je nepovoljna. Bez obzira što je nepovoljna, ona se stavlja pod kontrolu. Mi nemamo još uvek vanrednu situaciju u epidemiološkom smislu. U slučaju da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema, nema druge mere sem karantina - kaže Kon i navodi da nismo blizu toga jer se obezbeđuju dodatni kapaciteti.

Korona i u 11 vrtića, zaraženo i 303 studenta

Epidemiolog Predrag Kon navodi i da je kovid-19 potvrđen u 11 predškolskih ustanova i u tri privatna dečija vrtića, i to kod ukupno 25 zaposlenih i četrnaestoro dece. Od 12. juna do 4. jula u Studentskoj poliklinici od 647 uzetih briseva 303 je bilo pozitivno.

Pročitajte još: