Maske obavezne u zatvorenom prostoru
Nenad Vujanović
Maske obavezne u zatvorenom prostoru

Nenad Vujanović

Maske obavezne u zatvorenom prostoru, Foto: Nenad Vujanović

Međutim, epidemiolog Zoran Radovanović navodi da iskustvo sa južne hemisfere, gde su se već srela ova dva virusa ohrabruje. Naime, tamo korona nije pravila očekivanu pustoš, a sezona gripa je protekla blaže nego što je uobičajeno. Najcrnji scenario bismo i mi mogli da izbegnemo ako se budemo pridržavali epidemioloških mera i vakcinisali protiv gripa. 

Preporučujemo:

On navodi da je moguće da će jedan virus da potiskuje drugi.

- Postoji ta takozvana interferencija (ometanje) virusa i različiti mehanizmi koji čine da u toku epidemije jedne virusne bolesti druga biva potisnuta, pa ili dođe kasnije ili se javi sledeće sezone. Znači, postoji ta mogućnost da se međusobno potiskuju. Ali suština je u tome da ako se primenjuju preventivne mere, onda će i jedne i druge bolesti biti manje nego što bi je inače bilo. Fizičkim rastojanjem i maskama učinićemo da svih respiratornih zaraza bude manje - navodi naš sagovornik.

Govoreći o vakcinaciji protiv gripa u Srbiji, naš sagovornik navodi da to svakako treba učiniti, ali ističe da još uvek nije vreme za to i da treba sačekati.

- Iako se pominje vakcinacija od 1. oktobra, to treba odložiti za kasnije. Poznato je da zaštita traje nekoliko meseci, kod mladih duže, pa oni mogu da se vakcinišu krajem oktobra. Ali stariji ljudi treba da čekaju kraj novembra. Ukoliko bi se vakcinisali u oktobru, onda tamo u januaru kada je najverovatnije da ćemo imati vrh epidemije gripa, više ne bi bili zaštićeni - ističe prof. dr Radovanović.

On ističe i da je u Crnoj Gori, gde je boravio i boravi nemali broj turista iz Srbije, veliki broj zaraženih, i da je 200 novootkrivenih u Crnoj Gori kao 2.000 novozaraženih u Srbiji.

Pročitajte još:

Komentari (1)

CECA

16.09.2020 08:26

To su dva poptpuno različita virusa koja ne mogu da se udruže ! Problem je što naši doktori ne umeju da prepoznaju razliku! Problem je što naši doktori leče simptome a ne bolest! Problem je što smo ,,dobili" (čitaj kupili) nefunkcionalne i neadekvatne testove za koronu! Problem je i što nemamo čime da jačamo imunitet jer je hrana skroz GMO i zatrovana a lekovi su čist placebo u većini slučajeva.