Kovid bolnica vraćena u funkciju
EPA
Kovid bolnica vraćena u funkciju

EPA

 Foto: EPA

Međutim, našoj zemlji tek predstoji ozbiljna borba sa koronavirusom jer će broj novih slučajeva obolevanja od kovida-19 u narednom period biti sve veći. Epidemiolog Radmilo Petrović navodi da se vrh ovog epidemiološkog talasa može očekivati već u novembru.

- Najviše bih voleo da kažem da od danas više nema virusa i da će Srbija biti bez ijednog slučaja. Ali to nije tačno. Ne mogu i neću da lažem narod. Biće još oho-ho zaraženih, znatno više nego sada, posebno jer nam predstoje hladni dani i slave, a mi ne možemo da se opametimo da slavimo u krugu porodice, već moramo da slavimo uz publiku - kaže dr Petrović na početku razgovora za „Alo!“.

Da li poštujete mere?

 

Dr Petrović vrh ovog epidemiološkog talasa očekuje u novembru ili u decembru, a ističe da dok ne stignu vakcine jedino što nam preostaje jeste da se pridržavamo svih epidemioloških mera.

- To su maska, rastojanje i higijena ruku. Maska mora pravilno da se nosi, odnosno da bude pravilno postavljena. Ne da se nosi ispod nosa ili ispod brade, ne ni kao narukvica. Mora da pokriva i nos i usta. Oni koji imaju bradu i brkove, a stavljaju masku, bolje da je nemaju. Muškarci treba da je stave na obrijano lice - navodi dr Petrović i navodi da maske treba nositi u zatvorenom, ali i na otvorenom kada je velika gužva.

Govoreći o eventualnom uvođenju novih mera, navodi da bi najbolje bilo skratiti radno vreme ugostiteljskih objekata do 18 časova.

I epidemiolog Branislav Tiodorović juče je kazao da se može očekivati da će i dalje dolaziti do povećavanja broja obolelih. Prema njegovim rečima, ne očekuju se neke posebno rigorozne mere, ali je dodao da može biti selektivnog zatvaranja u onim sredinama u kojima se nisu poštovale mere i u kojima dođe do skoka rasta broja obolelih. Rekao je da se ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

U Beogradu najviše novih slučajeva - 796

Preporučujemo:

Najviše zaraženih je u Beogradu, čak 796 osoba. Broj novih slučajeva raste i u Novom Sadu, gde ima 111 novoobolelih, Kragujevcu 52, Valjevu 44, Kraljevu 41, Nišu 29, Požarevcu 23 i Loznici 21. Ostali gradovi imaju manje od 20 novozaraženih.

Kon: Beograđani, ostanite kod kuće tokom vikenda!

Epidemiolog Predrag Kon, član kriznog štaba, apelovao je juče na Beograđane da tokom vikenda ostanu kod kuće. Kon je na svom Fejsbuk profilu uputio poziv stanovnicima glavnog grada da izbegavaju mesta na kojima mogu da se zaraze.

- Beograđani... ne idite u mesta zaražavanja! Ostanite kod kuće tokom vikenda! - napisao je Kon.

Pacijenti iz umereno teške kliničke slike brzo prelaze u tešku

U privremenoj bolnici u „Areni“ nalazi se 121 pacijent. Kroz tu bolnicu je za pet dana prošlo 30 pacijenta, od kojih je devetoro prebačeno u Infektivnu kliniku zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Prema rečima potpukovnika Predraga Bogdanovića, medicinskog koordinatora u toj bolnici, pacijenti od umereno teške kliničke slike veoma brzo prelaze u tešku, koja zahteva invazivnu respiraciju.

Za nenošenje maske 5.000 dinara ili 2.500 ako se plati za osam dana

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema radna grupa Vlade Srbije, biće propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa. To znači da će komunalna milicija građanima moći da izda prekršajni nalog ukoliko ne nose maske na propisanim mestima za plaćanje kazne u iznosu od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu od 2.500 dinara. Isto važi i za pravna lica, preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera. Za njih su predviđene oštrije kazne.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Aca

31.10.2020 07:54

Kinu niko ne spominje,kako stoje braca kinezi sa koronom.......jel zna kooo

Miodrag iz Peći

31.10.2020 14:34

Slavska večera u oči slave se slavi u krugu porodice a u tri slavska dana se slavi sa komšijama i prijateljima. A kako po vama doktore da se slavi esnafska, seoska ili gradska slava?