Doktor Branimir Nestorović
Printscreen / Happy
Branimir Nestorović

Printscreen/ Prva

Branimir Nestorović, Foto: Printscreen/ Prva

Kod muškaraca koji su bili pozitivni na koronavirus detektovane su promene semenih kanalića koje najviše uznemiruju jer u njima nastaju spermatozoidi. Takve promene utiču i na strukturu ćelija te je moguće da njihova funkcija bude oštećenja što vodi ka smanjenoj plodnosti spermatozoida.

U članku koji je objavljen u časopisu "European Eurology". Naučnici su izrazili svoju zabrinutost prvim rezultatima ispitivanja jer su utvrdili da bi koronavirus potpuno mogao da prekine proizvodnju spermatozoida.

Studija koje je objavljena, temelji se na biopsiji tkiva testisa 12 muškaraca koji su preminuli od KOVID-19. Iako uzorak nije veliki i studija je i dalje u postpku naučne recenzije, čini se da je doktor Nestorović bio u pravu kada je najavio da koronavirus utiče na testise kod muškaraca.

Iako nije pronađen virus u svim uzorcima koji su ispitivani, oštećenje koje su ustanovili kod pozitivnih uzoraka tkiva testisa upućuje na mogućnost da će oni muškarci koji su se oporavili od koronavirusa imati problema s plodnošću kasnije u životu.

Pročitajte još: