UVODE SE NOVE MERE Biće obavezno za poslodavce i zaposlene, inače sledi kazna od pola miliona dinara

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena.

Beograd, vanredno stanje
Beograd, vanredno stanje, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Koronavirus je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju.

Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavanle kaže za RTS da je Ministarstvo pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih korona virusu.

Martina Furtula je gostujući u Dnevniku RTS-a rekla kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

„Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti“, kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

„Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi“, istakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

„U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih“, istakla je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

„Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada“, zaključila je Furtula.

Povezane vesti

 • Korisnik: Igor
  24/05/2020 - 10:06
  Od toga nema ništa! Osvestite se, epidemija je prošla, nadjite sebi drugu zanimaciju! Nijedna firma neće hteti da radi pod tim uslovima! Svako zna kako treba da se čuva, a ne da im vi pretite nekim glupim i bespotrebnim uredbama! Te maske ničemu ne služe!
 • Korisnik: drCaki
  23/05/2020 - 18:14
  Mislim da je maska za zastitu '' protiv covida19 '' stvar licnog izbora , a ova gospoda sto .... uvode "maske " kao obavezne ma samom kraju price............ cista glupost.Pranje ruku , socijalna distanca ,jacanje imunugog sistema to su mere koje imaju smisla.Sve ostalo prazna prica....
 • Korisnik: Budimir
  23/05/2020 - 17:17
  Ako je propis (uredba) mora sadržati obavezujuće norme, a ne preporuke.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi