Koronavirus; Srbija; Predsednik Vučić; Italija; Srpsja vojska
Ilustracija
Koronavirus; Srbija; Predsednik Vučić; Italija; Srpsja vojska

Ilustracija

Koronavirus; Srbija; Predsednik Vučić; Italija; Srpsja vojska, Foto: Ilustracija

Reklo bi se Srbi su već pripremljeni na ovakva stanja, a Srbija je da bi sačuvala živote naših građana, uvela veliki broj rigoroznih mera. Hajde da se podsetimo svih uvedenih zabrana i promenjenih pravila, a uz to i informišemo vas građane o najnovijim informacijama vezano za koronavirus, ukoliko ste možda nešto propustili: 

Građanima koji imaju više od 65 godina i žive u gradovima zabranjeno je kretanje na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, dok se ova zabrana u ruralnim sredinama odnosi na sve osobe starije od 70 godina.

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7

D.Briza

penzioneri ispred marketa jutros od 4 do 7, Foto: D.Briza

Zabrana se ne odnosi na period od 3 do 8 časova nedeljom, kako bi lica obuhvaćena ovom zabranom mogla u tom periodu da odlaze u prodavnice i supermarkete.

Ostalim građanima Srbije zabranjeno je kretanje na javnim mestima u periodu od 17 do 5 časova radnim danom, a najnovija mera propisuje zabranu kretanja od petka u 17h do ponedeljka u 5h.

Građani stariji od 65 godina će moći u prodavnice u petak od četiri do sedam sati ujutru.

Kako policijski čas radnim danima počinje od 17 časova, prodavnice i supermarketi radnim danom radiće do 15 časova.

Beograd, policijski čas

Tanjug/Tara Radovanović

Beograd, policijski čas, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Posebne mere za građane Srbije koji imaju kućne ljubimce, prema najnovijoj odluci, njima je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23h do 01h i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališa, odnosno boravišta, kao i nedeljom ujutru 8 do 10 h, pod istim uslovima kao i večernja šetnja - mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

Ukoliko se naredba o ograničenju i zabrani kretanja prekrši, sledi novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

I u periodu kad policijski čas nije na snazi, građani moraju da poštuju određene mere - na teritoriji Republike Srbije zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Odlukom Vlade zatvoreni su kafići i restorani, a zabrana rada se odnosi i na igraonice, kladionice, kockarnice, frizerski i kozmetički saloni, kao i auto-perionice.

Policijski čas

Alo/Nenad Vujanović

Policijski čas, Foto: Alo/Nenad Vujanović

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

Ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za nošenje ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.

Novčane kazne za napuštanje izolacije idu i do milion dinara. Kako se navodi, minimalna kazna nije određena, pa se primenjuje opšti maksimum.

Koronavirus se širi u sve više zemalja

EPA

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: EPA

Izolacija državljana koji dolaze iz inostranstva produžena na 28 dana

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, građani koji u Srbiji doputuju iz žarišta epidemije, konkretno iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije ili Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim koronavirusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana izolacija u kućnim uslovima za državljane Republike Srbije koji dolaze iz svih ostalih država takođe je produžena na 28 dana.

Granice Srbije zatvorene su za sve one koji nisu srpski državljani.

Mera kućne izolacije prestaje da važi osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih koronavirusom.

Učiteljica Bojana Ćirić

Alo.rs/ Vladimir Marković

Učiteljica Bojana Ćirić, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Od ponedeljka 16. marta u potpunosti je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave: eVrtić dostupan za celu Srbiju, eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila, probni test za malu maturu će biti urađeni putem nove tehnologije, a nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS 3, platforme RTS Planeta, kao i internet-platformi za učenje.

Situacija oko koronavirusa do 8.aprila 2020.godine

U Republici Srbiji je do 15 časova 8. aprila 2020. godine registrovano ukupno 2.666 potvrđenih slučajeva COVID 19, saopštio je Krizni štab na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija. Nažalost preminule su još 4 osobe

- Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba od kojih je 219 pozitivno. Hospitalizovano je 1.705 pacijenata. Na respiratorima je 112 osoba - saopštila je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

ŠTA TREBA DA ZNATE O KORONAVIRUSU?

Veliki broj životinja su nosioci koronavirusa

- prenosi se sa čoveka na čoveka, najčešće kapljičnim putem 

- prosečan period inkubacije 5–6 dana, sa maksimalnim periodom do 14 dana

- Novi koronavirus otkriven u Kini genetski je usko povezan s virusom SARS iz 2003

- Starije osobe i osobe s hroničnim bolestima (poput povišenog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa, poremećaja jetre i bolesti disajnih puteva) imaju veći rizik razvoja težih oblika ove bolesti.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

MISLITE DA IMATE SIMPTOME?

KOJI SU SIMPTOMI ZARAZE KORONAVIRUSOM?

- Virus može uzrokovati blage simptome slične gripu poput:

- povišene telesne temperature
- kašlja

- otežanog disanja

- bolova u mišićima

- umora

- U težim slučajevima javlja se teška upala pluća, sindrom akutnog otežanog disanja, sepsa i septički šok koji mogu uzrokovati smrt pacijenta. 

Dom zdravlja

Alo!/ Rajko Ristić

Dom zdravlja, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

PRVA ADRESA JE DOM ZDRAVLJA

Odmah, bez odlaganja, uputite se u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljene za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom.

Nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled.

Tu su i telefoni namenjeni za psihološku pomoć u ovoj situaciji. Pomoć za stara lice možete kontaktirati pozivom na 19920.

Ostanite kod kuće #stayathome

 

Komentari (2)

Skeptik

08.04.2020 16:14

Sta je sa zabranom okupljanja i reality programima, za njih ne vazi zabrana?

Logo

08.04.2020 16:59

Setnja ljubimaca subotom ujutro ne moze ? Samo nedeljom ?