Korona, Srbija
Vladimir Marković; Alo!
Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Udara na mozak

Ove informacije potvrdila je i neurolog dr Gorica Đokić. Prema njenim rečima, kako pandemija kovida-19 napreduje, tako se uočavaju novi neurološki simptomi i komplikacije bolesti kod pacijenata.

Neurološki ispadi javljaju se kod čak 31 odsto obolelih od koronavirusa. Oni nastaju zbog direktnog uticaja virusa na nervni sistem, ali i kao jedan od simptoma sistemske infekcije ili zbog imunološke reakcije organizma na prisustvo virusa. Prema najnovijim podacima, od neuroloških komplikacija najčešća i najblaža je pojava glavobolje, ali u drastičnim slučajevima pacijenti mogu da dobiju moždani udar, padnu u delirijum ili dožive epileptični napad - objašnjava dr Đokić.

Na pitanje da li ovakve neurološke smetnje mogu ostati kao trajna posledica nakon što se pacijent izleči od koronavirusa, dr Đokić kaže da neurološke manifestacije i komplikacije usled infekcije kovidom-19 mogu biti prolazne, ali bi neke potencijalno mogle da ostave posledice.

Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Korona, Srbija, Foto: Vladimir Marković; Alo!

Infektolog prof. dr Žarko Ranković napominje da ovi podaci dokazuju da je koronavirus bolest koja napada sve organe.

- Za razliku od drugih virusa, recimo gripa kojem su meta pluća, kovid napada ceo organizam. Osim pluća, ovaj virus udara i na kardiovaskularni sistem, ali i na jetru, bubrege, imuni sistem, sve češće i na centralni nervni sistem. Zato i ne čude informacije o teškim neurološkim problemima kovid pacijenata - ističe prof dr Ranković i objašnjava:

Brzo reagovanje

- Potrebno je barem godinu dana da se utvrde sve posledice ovog opakog virusa. Ali neurološki problemi kod zaraženih pacijenata uglavnom se mogu javljati ili zbog zapaljenjskog procesa centralnog nervnog sistema, što dovodi do teških posledica, ili zbog začepljenja malih krvnih sudova, jer je poznato da korona ima i negativan uticaj na zgrušavanje krvi. To posebno može biti opasno kod onih pacijenata koji već imaju neke udružene hronične bolesti. Zato je važno da se na vreme javite lekaru ukoliko primetite bilo kakve simptome koji ukazuju na koronavirus, jer što se pre uspostavi dijagnoza i počne s terapijom, smanjiće se mogućnost za komplikacije - napominje sagovornik.

Pročitajte još:

Komentari (1)

svetislav st

24.11.2020 08:21

"..Virus udara na mozak,.." - Ovo nam je poznato još iz marta. Svakome ko je tada pratio izjave i savete "kriznog štaba" i onih koji su ga formirali bilo je jasno gde covid-19 prvo udara...