Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Korona, KBC Zemun, Foto: Alo/Vladimir Marković

Nadležni su priznali da nije bilo dovoljno reagensa i da je zato došlo do zastoja.

Test na koronu

Alo.rs/Nenad Vujanović

Test na koronu, Foto: Alo.rs/Nenad Vujanović

PCR tehnologija omogućava da se u specijalnom aparatu, u uzorku detektuje organizam koji se traži. Od početka godine najviše se koristi za otkrivanje genetičke informacije korona virusa.

Pročitajte još:

Jelena Begović, doktorka, direktorka laboratorije "Vatreno oko" , rekla je da je to jednostavan test.

- PCR aparat je relativno jednostavan aparat, u smislu da on pomoću promene temperatura u određenim vremenskim segmentima i čitanjem određenih fluorescentnih boja može da vam kaže, da, vi u ovom uzorku imate prisustvo korone ili nemate - objašnjava Begović.

Ali dok uzorak stigne do aparata, mora se transportovati u specijalnim uslovima, na temperaturi od četiri do osam stepeni. Kada stigne do laboratorije, prvo se zagreva oko jedan sat.

- On se deaktivira na temperaturi od 70 stepeni, iako poslednja istraživanja kažu da se on apsolutno inaktivira na 90 stepeni, ali ovo je neki protokol koji vam omogućava i da zadržite informaciju genetičku, da ne dođe i do njenog uništavanja, da ipak imate relevantan rezultat a sa druge strane i da se zaštite ljudi koji tu rade - navodi Begovićeva.

Pet sati potrebno za jedan uzorak

A iza vrata laboratorije "Vatreno oko" su naučnici, biolozi, medicinari... Nije dovoljan samo aparat, već i stručnjaci koji se svakodnevno susreću sa različitim infektivnim agensima i pi-si-arom.

U "Vatrenom oku" jedan deo procesa obavljau roboti. Kada bi bio samo jedan uzorak, procedura bi trajala malo više od pet sati.

U ovu laboratoriju svakog dana stiže više od 2.000, zato rade 24 sata kako bi u tom roku obradili sve uzorke..

- Uzorak od momenta kada se uzme, do momenta kada krene u analizu trebalo bi da ne prođe više od 24 sata. Ali ako napravite procenu da će možda trajati više, vi u svakom tom segmentu, tom procesu možete da ga zamrznete, i on je potpuno prezerviran, može da se izvadi i ponovo nastavi sa radom - navodi Begovićeva.

Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

I da nema korona virusa nezamisliv je naučni rad bez PCR tehnologije. Koristi se za različita istraživanja, forenziku, dijagnostiku... Gotovo da nema delatnosti koju ova tehnika nije direktno ili indirektno dotakla i zauvek izmenila.

Naučnik zaslužan za pronalazak Keri Malis 1993. godine dobio je Nobelovu nagradu.

Pročitajte još: