Branislav Tiodorović
Tanjug
Branislav Tiodorović

Tanjug

Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug

Sledeća nedelja biće izuzetno teška, ali već posle 1. decembra očekujemo blago zaravnjenje krive, a zatim i postepeni pad novozaraženih, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije kovid 19 prof. dr Branislav Tiodorović

Kakve će biti brojke, dodaje, zavisi isključivo od ponašanja naroda, od mera, da li se poštuju, sprovode, kontrolišu...

- Dok ne stigne vakcina moramo biti svesni da je virus tu oko nas pa čak i kada se pojavi vakcina, mi ne možemo očekivati da ćemo odmah biti zaštićeni jer nemoguće je odjednom vakcinisati celu populaciju, dakle, potrebno je vreme za normalizaciju, a to je tamo do kraja sledeće godine - ističe Tiodorović za Blic.

Kako profesor objašnjava, sve i da ovog trenutka imamo vakcinu, ne možemo očekivati da će se kratkom periodu rešiti sve, jer za zaštitu od virusa potrebno je vreme, a ona se daje u dve doze, druga nakon 21 do 30 dana.

Rekordan broj pacijenata na respiratorima

Vladimir Marković

Rekordan broj pacijenata na respiratorima, Foto: Vladimir Marković

- Rizici uvek postoje i zato moramo viditi računa o tome kako se ponašamo. Sada je period slava, dakle slavite samo u krugu porodice, samo ukućani. Ako ste planirali neko putovanje, bilo gde, naročito oko Nove godine, zaboravite na to, odložite sve. Ako želimo da se vratimo u normalu, ako želimo da suzbijemo virus, moramo se ponašati odgovorno i primereno, svi bez izuzetka. Što se vakicne tiče, ona nam je potrebna, ali i za to je potrebno vreme. Moramo biti svesni da će vakcina dovesti do kolektivnog imuniteta, ali takođe ne možemo celu naciju da vakcinišemo istog trenutka. Biće ljudi koje neće moći da prime vakcinu iz različitih razloga, biće mlađih od 18 godina za koje vakcina nije predviđena... Vakcina je važna, neophodna, čekamo je, ali do tada moramo da se rigorozno pridržavamo aktuelnih mera - izjavio je profesor Tiodorović.

Da bi bilo koje mere dale rezultat, potrebno je da prođe između sedam i 14 dana. One koje su nedavno donesene na prvi pogled pokazuju kao da ne daju rezultate jer brojke iz dana u dan sve više skaču, s tim što je od tog momenta prošlo ipak samo sedam dana. Prvenstveno, članovi Kriznog štaba odlučili su da do 1. decembra posle 21 čas rade samo benzinske pumpe i apoteke, dok bi sve bilo zatvoreno, dok je s druge strane Vlada Srbije je propisala sedam mera zaštite od širenja korona virusa, koje će biti u primeni od narednog utorka, a najveća promena je skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata na 18 sati.

Period koji je oročen do 1. decembra je sasvim dovoljan da pokaže u kom smeru će se dalje postupati sa merama, a uvek je moguće i pooštravanje mera. Kako je objasnio, profesor Tiodorović pred nama je ozbiljan zadatak, a porast broja zaraženih možemo očekivati i u narednim danima, što se i događa.

Pročitajte još: