Vantelesna oplodnja
Shutterstock
Vantelesna oplodnja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U redovnim okolnostima u državnim klinikama i privatnim bolnicama rađeno je godišnje oko 4.600 procedura koje je država finansirala, a za prvih osam meseci ove godine urađeno je oko 2.000 vantelesnih oplodnji.

Posle mesec dana pauze klinike za vantelesnu oplodnju i Komisije počele su sa radom.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj kažu da procedure biomedicinski potpomognute oplodnje skoro da nisu prestajali da rade i da su imali pauzu samo sedam do deset dana.

„Kada je došlo uputstvo Ministarstva zdravlja da treba obustaviti program, zbog epidemiološke situacije, morali smo da završimo određen broj parova i određene procedura koje su započete da ne bi bile uzaludne stimulacije jajnika“, objašnjava za Tanjug direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj prof. Aleksandar Stefanović.

ginekolog

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pojašnjava da su kod parova koji su bili u postupku embrioni zamrznuti i ostavljeni da čekaju da se ponovo počne sa radom. Klinika je od ponedeljka krenula sa programom, a prvo će biti nastavljene započete procedure.

„Što se tiče Komisija koje odobravaju ove procedure to nismo ni prestajali da radimo, samo su radile manjim tempom. Sada je interesovanje prova povećano tako da imamo tako da imamo dva do tri puta komisije koje smo ranije održavali samo jednom“, rekao je Stefanović.

Poznajete li par koji je dobio bebu zahvaljujući vantelenskoj oplodnji?

 

On je naglasio da se u redovnim okolnostima u Višegradskoj godišnje uradi 700 do 800 VTO, da će ih ove godine biti sigurno manje, ali da će se potruditi da urade što više.

Država je od 15. juna ove godine povećala starosnu granicu žena sa 42 na 43 godine za VTO, za prvo dete je omogućen neograničen broj stimulisanih vantelesnih oplodnji, maksimalno je pojednostavljen rad komiija, tako da sada parovi odlaze samo na jednu komisiju.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da osiguranice koje su napunile 43 godine, tokom mesec dana prekida procedura, nisu ništa izgubile.

Pročitajte:

„Sve preglede i analize će moći da urade u narednih mesec dana, a ukoliko se desi da imaju neki problem tolerisaće im se i preko toga. Takođe, analizama kojima je istekao rok u toj pauzi, produžava se rok vazenja“, navela je Škodrić za Tanjug.

Naglašava da nikome neće biti uskraćeno pravo na VTO zbog epidemije virusa korona i da će se svima izaći u susret.

Pri kabinetu direktora RFZO otvorena je telefonski broj 064 8522 537 na koji parovi mogu prijaviti ukoliko imaju poteškoće da ostvare svija prava što se tiče biomedidicinski potpomognute oplodnje ili ukoliko dođe do nerazumevanja zbog novih prava koja su proširena.

Da li Vi išli na veštačku oplodnju ukoliko ne bi mogli da zatrudnite?

 

Škodrić kaže da u redovnim okolnostima RFZO pokrivao oko 4.600 VTO u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, dok je u ovoj godini do sada obavljeno oko 2.000 procedura.

„Radimo na tome da se maksimalno planiran broj postupaka ispuni. Ukoliko bude drugog talasa virusa korona planiramo da se na neki način organizuje rad struke i da se ne prekida postupak vantelesne oplodnje. Naravno svi parovi, sve buduće majke su svesne rizika u tom slučaju“, navela je Škodrić.

Pročitajte:

Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović kaže da je pohvalno što parovi sada imaju neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje za prvo dete i što je starosna granica za žene pomerena sa 42 na 43 godine.

"Takođe, finanisirani su i krioembriotransferi (za prvo dete tri krioembrriotransfera a za drugo jedan krioembriotransfer). Ipak parovi sa dijagnozom azoospermije i dalje su isključeni iz finansiranja čak iako imaju zamrznut materijal (spermatozoide) koji se mogu koristiti za oplodnju u klinikama", rekla je ona za Tanjug.

Navodi da je problem i to što ne postoji državni registar koji bi pokazao koliko parova u Srbiji se suočava sa problemom neplodnosti, koliko njih mora na vantelesnu oplodnju i koliko se beba godišnje rodi zahvaljujući toj proceduri.

Trudnica stomak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U Evropi se svaki šesti par suočava sa problemom neplodnosti, a procenjuje se da je i u Srbiji slična situacija.

Jovanović kaže da Centar za vantelesnu oplodnju koji je oformljen od strane Ministratsva zdravlja i Fondacije „Nije svejedno“ kompanije Nectar u saradnji sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo dnevno pozove više od 50 parova ili pojedinaca iz cele Srbije.

„Svima pomažemo da pronađu što lakši put do roditeljstva, što zakonodavno, administrativno, psihološki i informativno. Pozivamo sve koji imaju neku nedoumicu da nam se jave na besplatan nacionalni broj 0800 333 030 ukoliko imaju bilo koje pitanje u vezi sa lečenjem neplodnosti“, zaključila je ona.

Preporučujemo: