Joca Amsterdam, ćelija
D. Danilović
Joca Amsterdam, ćelija

D. Danilović

Joca Amsterdam, ćelija, Foto: D. Danilović

Osuđenici kod kojih je utvrđeno prisustvo kovida odmah su izolovani od drugih osoba, testirani su i smešteni pod pojačan medicinski nadzor u delu zavoda koji je prilagođen za lečenje osoba sa ovom infekcijom, navela je Uprava u saopštenju.

Prisustvo virusa u ovom zavodu otkriveno je zahvaljujući antigenskim testovima koji su nabavljeni preventivno kako bi se odgovorilo na najveći izazov, a to je svakodnevni prijem novih lica koja mogu da unesu infekciju.

Uprava je u saopštenju navela da se u tom zatvoru dnevno testira od 100 do 130 lica kako bi se odmah reagovalo, a zaraženi izolovali.

Kažu i da svi zaraženi imaju blage simptome, poput, glavobolje, malaksalosti, stomačnih tegoba i napominju da je prisustvo virusa u ovom zavodu otkriveno zahvaljujući antigenskim testovima.

Među zaraženima su i osobe bez ikakvih simptoma, a u skladu sa protokolom koji važi i za sve druge građane Srbije, kontakti ovih lica se izoluju i takode se njihovo stanje prati.

Hrvatska, korona

EPA

Hrvatska, korona, Foto: EPA

Svi osuđenici sa korona virusom dobijaju neophodnu zdravstvenu negu 24 sata dnevno, pod stalnim su nadzorom lekara i leče se prema protokolu, navodi se u saopštenju.

- Svim licima sa infekcijom kovid 19 se proverava saturacija (nivo kiseonika u krvi), temperatura, krvna slika i po potrebi im se snimaju pluća. Uz to, osuđenici dobijaju adekvatnu terapiju prilagođenu za svako lice i pojačanu dozu vitaminskih suplemenata potrebnih za imunitet - kažu iz Uprave.

Karantin za sva novoprimljena lica

Od 11. marta, sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manjim sobama (u karantinu), u periodu od dve nedelje i to pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

- U tom periodu oni nemaju kontakt sa licima koja se već nalaze u zavodu. Inače, u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija, sva lica koja dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze lekarski pregled. Ukoliko lice ima neki od ovih simptoma, biće odmah smešteno u odvojenu sobu od drugih lica. U tom slučaju će odmah biti kontaktirana epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove - objašnjavaju iz Uprave.

Oni podsećaju da su posete osuđenim licima zabranjene 30. marta u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije. Posete licima lišenim slobode u kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji ponovo su dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

- Obavezno se meri temperatura licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekcija ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode (pritvorenici i osuđenici), osim maski i rukavica, su obezbeđeni i viziri. Tokom posete se poštuje preporučena distanca i nije dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

PROČITAJTE JOŠ: