Bolnica
Alo!/ Rajko Ristić
Bolnica

Alo!/ Rajko Ristić

Bolnica, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

U Srbiji su juče do 15 časova registrovane još 82 pozitivne osobe na koronavirus, čime je ukupan broj obolelih porastao na 741, a do sada je umrlo 13 osoba.

Dragoslav Kosmajac

Dejan Briza

Dragoslav Kosmajac , Foto: Dejan Briza

Kako “Alo!” saznaje, jedan od novozaraženih koronavirusom je i kontroverzni biznismen Dragoslav Kosmajac (67). On se prema našim informacijama trenutno nalazi u Infektivnoj klinici u Beogradu i njegovo stanje je ozbiljno.

Među umrlima, nulti pacijent iz Kikinde

M. Š. (62) iz Kikinde, prvooboleli od koronavirusa u tom gradu, preminuo je u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Iz te ustanove je saopšteno da je uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja taj pacijent umro. Iza sebe je ostavio suprugu, sina i dve ćerke. U Kikindu je kovid-19 stigao iz Milana. Sin pokojnog M. Š., koji se lečio u Milanu, krajem februara vratio se u Kikindu. Sina i ćerku je na aerodromu u Temišvaru dočekao M. Š.

-Gospodin Kosmajac spada u rizičnu grupu, još nije priključen na respirator, ali ako se njegovo trenutno stanje ne poboljša, uskoro će to biti urađeno - rekao je naš izvor, koji nije imao preciznu informaciju o tome kako se i gde biznismen zarazio. Kosmajac je, podsećanja radi, u javnosti poznat kao neko ko je bio označen kao najveći narko-diler u zemlji i po tome što je pravosnažno oslobođen optužbi za nezakonitu uknjižbu zemljišta, što mu se na kraju jedino stavljalo na teret.

Brojke

Umrlih 13

Obolelih 741

Na respiratoru 55

 

Inače, Darija Kisić Tepavčević, zamenik direktora Instituta "Batut", na konferenciji za novinare je govoreći o tri nova smrtna slučaja rekla da je u KC Vojvodine preminuo pacijent star 62 godine, koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i bolesti bubrega, zatim u KBC “Dragiša Mišović” još dve žene stare 86 i 82 godine, a obe su imale druga hronična oboljenja.

Doktorka je navela da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 376 osoba, od kojih su 82 pozitivna i 294 negativna na novi koronavirus i da su do sada u Srbiji testirane 2.462 osobe.

Darija Kisić Tepavčević

Printscreen

Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

Dr Darija Kisić Tepavčević je istakla da se na respiratoru nalazi 55 osoba, od kojih je 10 u Infektivnoj klinici KCS, troje u KC Niš u Klinici za infektivne bolesti, četiri u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KBC “Dragiša Mišović”, sedam u Klinici za pulmologiju KCS i 10 u KC Niš u staroj zgradi hirurgije.

Kon: Ovo je ratno stanje

Epidemiolog Predrag Kon rekao je juče da ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo skakao broj obolelih, a onda i broj smrtnih ishoda. Naglasio je i da podržava zabranu kretanja i do 24 sata.

- Nema tu više prenemaganja. Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu struke. Nikada u svojoj karijeri nisam doživeo ovoliku podršku struci. Ja sam i vojni epidemiolog. Mi jesmo u ratu, ovo jeste vanredno stanje. Vojna preventiva je ponos ove zemlje. Vojna logistika je napravila ovu bolnicu i stoji iza pripremljenih specijalnih izolatora. Mi bolje nemamo u ovoj zemlji, sve drugo bi bilo greška - rekao je on.

Ona je navela i da je nulti pacijent u Srbiji izlečen, kao i da je više od 50 pacijenata imalo dvostruko negativan nalaz.

- Sadašnji broj obolelih pokazuje kakve smo mere preduzeli u prethodnih sedam dana, a kako se ponašamo danas i juče videće se narednih dana. Ključ je u nama i svi moramo ozbiljno da shvatimo kolika je uloga svakog pojedinca u daljem širenju infekcije - poručila je dr Darija Kisić Tepavčević.

I Ponoš zaražen

Zdravko Ponoš, potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba, sa suprugom se nalazi u Infektivnoj klinici u Beogradu, gde se leče od koronavirusa. Kako je iz Narodne stranke, čiji je lider Vuk Jeremić, rečeno za “nova.rs”, general-potpukovnik u penziji testiran je prethodnih dana na koronavirus, pa je nakon informacije da je pozitivan zadržan u Infektivnoj klinici, kao i njegova supruga. Ponoš i njegova supruga se osećaju dobro.