Jaja, prodaja
Alo!/ Dejan Briza
jaja, jaje

Shutterstock

jaja, jaje, Foto: Shutterstock

Prema nedavno usvojenim izmenama propisa, na ambalaži će morati da se nađe nekoliko važnih informacija. Osim naziva uvoznika, distributera i proizvođača obavezan je podatak države porekla, klasa i težinska grupa, datum pakovanja i rok trajanja. 

Jaja iz uvoza treba da budu označena proizvođačkim kodom. Što se tiče domaćih proizvođača, pravilnik predviđa da se rok trajanja jaja u trenutku stavlja na ambalažu. 

Pročitajte još:

 

Početkom  2019. godine na snagu su stupila nova pravila za proizvodnju i promet jaja u Srbiji. Ali prvobitni rok primene (1. juli 2019), zbog nemogućnosti proizvođača da usklade poslovanje, pomeren je na 1. januar 2020. Propisi će doneti dosta novina, uglavnom vezanih za označavanje. Tako će svako jaje morati da ima pečat, a uvodi se i potpuno drugačija klasifikacija od one koja je važila poslednjih tridesetak godina. 

VUČIĆ NAPUSTIO ZGRADU VMA!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 18.11.2019. 08:24 - 18.11.2019. 08:33 Vraća se odmah radnim obavezama. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen Zdravstveno stanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića je stabilno i pušten je kući posle lečenja na Vojno-medicinskoj akadimiji, prenose mediji. HITNO! STIGLI REZULTATI O STANJU PREDSEDNIKA SRBIJE!

 

Umesto dosadašnjih sedam klasa, u prodavnicama bi trebalo da se nađu samo sveža jaja "A" klase. Takozvana "B" klasa biće namenjena prehrambenoj industriji. Oznaka "A" godinama je bila težinska kategorija, a sada postaje kvalitativna. 

Što se tiče obeležavanja , do sada su psotojale težinske kategorije, (A,B,C,D,....S) i razlika između njih bila do pet grama. Sada se usaglašavamo da te težinske razlike budu deset grama i biće četiri oznake. Najkrupnije jaje teže od 73 grama biće obeleženo oznakom "HL". Potom slede nešto sitnija razvrstana i na kategorije: L, M i S - što će biti sinonim za jaje čija je težina manja od 53 grama. 

BONUS VIDEO: Vučić o Beogradu na vodi, kako je san postao stvarnost