Dan sećanja na stradale u NATO agresiji
Tanjug
Dan sećanja na stradale u NATO agresiji

Tanjug

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, Foto: Tanjug

Povodom 20 godina od agresije NATO na Srbiju (SR Jugoslaviju), u Beogradu je 22. i 23. marta 2019. godine održana međunarodna konferencija pod geslom "Da se ne zaboravi" i naslovom "Mir i napredak, umesto ratova i siromaštva", na kojoj je usvojena i Beogradska deklaracija.

Pročitajte još:

Na konferenciji je jedinstveno osuđena agresija NATO, uz naglašavanje da je to bio i ostao ilegalan osvajački i zločinački rat protiv suverene, miroljubive evropske zemlje, preduzet bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, uz najgrublje kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, Završnog dokumenta OEBS iz Helsinkija (1975) i osnovnih principa međunarodnog prava.

Agresijom na Srbiju (SR Jugoslaviju), vodeće zapadne sile, na čelu sa SAD, izložile su njen slobodarski i pravdoljubiv narod stradanju, razaranju i nanošenju trajnih patnji, radi ostvarivanja svojih imperijalističkih, geopolitičkih ciljeva.

To nije bio "mali rat", niti "humanitarna intervencija", već rat geopolitičkih ciljeva, za dugotrajno raspoređivanje američkih trupa na Balkanu, uspostavljanje presedana za nove agresije i zbacivanje legalnih vlada, u okviru strategije širenja na Istok i uspostavljanja globalne dominacije. Ostaće istorijska činjenica da je Evropa 1999. ratovala protiv same sebe, slepo sledeći tuđe geopolitičke interese.

Balkan je danas nestabilniji. Evropa je duboko podeljena. Okretanje Evrope sebi zahteva preispitivanje, hrabrost i viziju, uključujući i priznanje da je napad na Srbiju (SRJ) 1999. bio velika istorijska greška.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Planeri i izvršioci agresije su odgovorni za svoja zlodela. U agresiji je nastradalo oko 4.000 ljudi, (među kojima 79 maloletne dece), dok je oko 6.500 ljudi teže ranjeno.

Direktna materijalna šteta iznosila je 100 milijardi američkih dolara. Naglašeno je da su NATO i zemlje članice, učesnice u agresiji, u obavezi da Srbiji nadoknade pričinjenu ratnu štetu.

Učesnici Konferencije su upoznati sa dosadašnjim rezultatima naučnih i stručnih analiza, koje potvrđuju da je upotreba municije sa osiromašenim uranijumom, grafitnih i kasetnih bombi, i drugih zapaljivih i otrovnih ubojitih sredstava, dovela do visokog stepena dugotrajne zagađenosti životne sredine i masovnog ugrožavanja zdravlja građana Srbije.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Pozdravljeno je formiranje posebnih tela Narodne skupštine i Vlade Srbije za utvrđivanje posledica NATO agresije na zdravlje građana i životnu sredinu i data podrška njihovom radu.

Nasilno, protivzakonito otimanje Kosova i Metohije od Srbije nastavlja se stalnim pritiscima na našu zemlju da i formalno prizna otimanje dela svoje državne teritorije.

Učesnici Konferencije su podvukli da bi nasilno oduzimanje Kosova i Metohije predstavljalo presedan koji bi neizbežno vodio iscrtavanju novih granica na Balkanu i stvaranju tzv. velike Albanije, na račun državnih teritorija Srbije, Severne Makedonije, Grčke i Crne Gore, što se ne sme dopustiti.

Agresija NATO na Srbiju (SR Jugoslaviju) bila je istovremeno direktan napad na sistem mira i bezbednosti u Evropi i svetu, uspostavljen na rezultatima Drugog svetskog rata.

Ona je, kao što su to pokazale potonje intervencije SAD i njenih saveznika (Avganistan, Irak, Libija, Mali, Sirija), poslužila kao presedan i model za globalizaciju intervencionizma, obrazac o tome kako se terorizam i separatizam koriste za ostvarivanje osvajačkih planova zapadnih centara moći, za nasilnu promenu "nepodobnih" režima i za nametanje geopolitičkih interesa Zapada, pre svega SAD.

Preporučujemo još:

Agresija NATO na Srbiju (SRJ), kao akt najgrubljeg kršenja osnovnih principa međunarodnog prava, ne može se ničim pravdati, niti se odgovornost agresora može umanjivati licemernim pokušajima prebacivanja odgovornosti na Srbiju, ili na njeno tadašnje državno rukovodstvo. Agresija NATO je ušla u istoriju kao pokazatelj moralnog i civilizacijskog pada, od kojeg se vlade vodećih agresorskih zemalja, ni dvadeset godina kasnije, nisu oslobodile, niti su iz njega izvukle odgovarajuće pouke.

Učesnici Konferencije izrazili su snažnu podršku i solidarnost s naporima Srbije u otklanjanju teških i dalje prisutnih posledica agresije i s nastojanjima da ne dozvoli da se oružana agresija NATO nastavi drugim sredstvima.

Pružena je podrška naporima Srbije za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i za rešavanje budućeg statusa Kosova i Metohije, u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Komentari (1)

slađa

31.03.2019 23:24

Tako je.