Predrag Kon
printskrin
Predrag Kon

printskrin

Foto: Printscreen

On je, gostujući u jutarnjem programu na TV K1 rekao da sada imamo da takve situacije koje on ne zna kako drugačije da tumači nego kao bojkot.

- Otvorene su bašte kafića i vi kad pogledate sve snimke... Nijedan snimak nisam video na kojem ljudi sede na otvorenom sa maskama - istakao je dr Kon.

Epidemiolog se osvrnuo i na izjavu Ivana Divca, šefa Komunalne milicije koji je rekao da oni neće da kažnjavaju ljude jer u kafićima ne nose maske, jer će to biti teško da se u bilo kom procesu dokaže.

- To je jednostavno kršenje onoga što je dogovoreno i što piše u uredbi - istako je Kon.

On je rekao da mora jasno da se zna zašto je to doneseno.

- Mi smo svojevremeno, kada smo pričali da li može da se sprovodi bilo kakva mera sankcionisanja na otvorenom prostoru, u pešačkim zonama, tada je doneta odluka da to ne može da se provede. To uopšte nije istina, to se u celoj Evropi sprovodi! Samo malo, da kažem sada ono što jednostavno trpim neprekidno! Ako se odlučimo za neku meru, nismo se odlučili napamet, mi popuštamo zato što jednostavno mora da se popusti, zbog toga da bi ekonomija funkcionisala, da bi na neki način počelo da se radi - istakao je Kon.

Upitan gde je izašla uredba o maskama u baštama, pošto je Divac rekao da on to nije video, Kon je objasnio da je to poslednja uredba napismeno data i da izlazi u Službenom glasniku.

- To što on nije dobio znači da ne čita, ne znam uopšte o kome se radi, sasvim je svejedno. Ako nije pročitao da to lepo piše da na otvorenom prostoru u baštama treba da se nose maske, sem kad se konzumira namirnica i hrana, onda jednostavno nije to ni pročitao. Ako se na osnovu toga donose takve odluke da se to i ne kontroliše, onda će svaki građanin shvatiti da je to besmisleno, a to je jako pogrešno, dakle nije to besmisleno. Šta ćemo dalje? - rekao je Kon.

On je rekao i da će se mere sve više popuštati, što je "nužda".

- Odmah da kažem, to da se maske nose na otvorenom trajalo bi nekih mesec i po dana, ne duže, jer toliko nam treba da se spusti aktivnost virusa i da to prestane da bude neki rizik. On i ovako nije tako veliki, vidite da se i dalje spušta. Ali ako svako odlučuje, a to je naš običaj, uključujući i lekare i pojedince, svako sam odlučuje šta je za njega i to je ona priča da svako treba da bude svoj krizni štab, to je tačno, ali je isto tako tačno da nije napamet doneta odluka da na otvorenom prostoru treba da se nose maske, bar u bašti. Ako ostane taj bojkot, on će ostati, to ne zavisi ni od mene, ni od bilo kog pojedinca. Taj bojkot je u glavama pojedinca i dok god to traje, toliko će ovo duže trajati - dodao je Kon.

On je rekao da kazne nisu epidemiološka mera, ali su jako bitne za motivaciju.

- Nekome je za motivaciju potrebna pohvala, nekome i kazna, meni nije cilj to, nego da počnemo da se vakcinišemo još više. Mi i sada imamo dobre rezultate, blizu smo tri miliona vakcinisanih, vrlo blizu, prešli smo 1,2 miliona onih koji su primili dve doze - kazao je epidemiolog.

Kako je dodao, to je sve fino, ali nije dovoljno.

Komentari (6)

Lola

15.04.2021 12:45

Ko to bese jovana?

Ana

15.04.2021 13:29

Kakava besramno bezobrazna pojava ovaj Kon. Uvek obazriv kada priča o svakom od koga zavisi, dupeuvlakač svakom iznad sebe, a žestoko osion prema narodu. Sramota! Narod ga prezire od prvog dana, a on i dalje nešto pametuje...

tihomir.namacinski@gmail.com

15.04.2021 14:28

Tika55 Konje daj ostavku popeo si nam se znas gde , sada i da istinu progovoris niko ti nebi verovao.Dokle bre , znamo da si uzo pare da teras ovunpricu zbog vakcina.E sada necemo za inat.

гора.

15.04.2021 16:14

@tihomir.namacinski@gmail.com - е соме.

горан

15.04.2021 16:12

не треба их новчано кажњавати него букагије на ноге и на друштвено корисни рад,да буду хигијеничари у ковид болницама без маски

Dejan2019

15.04.2021 19:53

@горан - Imao si nesrećno detinjstvo?