Zgrada
Alo!/ Dejan Briza
Zgrada

Alo!/ Dejan Briza

Zgrada, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Novim pravilima je preciznije definisano ponašanje, ali i ranije su komšijski odnosi bili uređeni na papiru, a u praksi je uvek bilo nezadovoljstva. Ono što je uvek ometalo zajednički život u višespratnici, a tako je i sada, jeste - buka.

Iako je još rano da se govori o promeni navika suseda, jer novi kućni red važi dvadesetak dana, upravnici zgrada saglasni su da se stanje neće mnogo promeniti ukoliko se ne pooštri kontrola sprovođenja i kažnjavanje.

- Profesionalni upravnici prijave za sve nepravilnosti, koje se ispostave kao osnovane, prosleđuju nadležnim inspekcijama komunalnoj i građevinskoj, i Komunalnoj miliciji - objašnjava Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnh upravnika Beograda. - Kazne za "prekršaje" ne plaća samo krivac, već komšije, upravnik, kao i firma koja ga je angažovala.

Zgrada

Alo!/Masanori Jošida

Zgrada, Foto: Alo!/Masanori Jošida

I u vreme starih i novusvojenih odredaba, život u višespratnicama otežava ponašanje nesavesnih komšija koje je, po pravilu, slično. Stanare stambenih zajednica uvek i najviše pogađa buka, ostavljanje kesa sa smećem u holu zgrade, neodgovorni vlasnici ljubimaca, kao i čistoća zajedničkih prostorija.

- Najviše žalbi dobijamo za sušenje veša u hodnicima zgrade. Mnogo ljudi živi u malim stanovima, pa zbog manjka prostora veš iznosi ispred vrata. To stvara vlagu, a i remeti nesmetan prolaz - priča Banovački.

Prema njegovim rečima, mnogo prijava stiže i zbog neodgovornog odnosa prema ljubimcima. Nije retkost da se izmet životinja nađe baš na hodniku. A teško je zakucati nekome na vrata ako nemate dokaz.

Takođe, veliki broj sugrađana burad sa kiselim kupusom ostavlja u hodniku ili ispod stepeništa.

Postoje i situacije kada upravnici ne žele da pišu prijave, i pokušavaju da urazume ljutite komšije. To se najčešće događa kad se neko žali na decu koja plaču ili se igraju u stanu.

VREME ODMORA od 16.00 do 18.00

Kućni red koji je doskoro bio na snazi, bio je star nekoliko decenija. Životne i poslovne navike sada su drugačije, pa je tako i vreme odmora promenjeno. Apsolutna tišina radnima danima propisana je u vremenu od 16.00 do 18.00, i od 22.00 do 7.00. Vikendom je vreme za odmor produženo, pa se ne sme čuti buka od 14.00 do 18.00 časova, i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom do 10.00.