Izlivanje Kolubare
Tanjug/Rade Prelić
Izlivanje Kolubare, Foto: Tanjug/Rade Prelić

U opštini Kosjerić proglašena je vanredna situacija, a jutros oko četiri sata izliva se reka Skrapež u centru grada usled čega je poplavljeno oko 40 kuća, vrtić i tri stambene zgrade, kaže predsednik opštine Kosjerić Žarko Ðokić.

Pročitajte još:

On je rekao da su četiri osobe evakusane u Sportsku halu i da će u toku dana na njihov zahtev biti vraćeni kući.

Voda je odnela konstrukciju mosta u centru grada, koji je u izgradnji, a Ðokić kaže da je vanredna situacija u Kosjeriću proglašena jutros oko tri sata.

Naveo je i da je kiša padala tokom cele noći, a da i dalje pada ali je manjeg intenziteta.

Kolubara potopila 100 hektara pod zasadom,voda ušla i u kuće

U selu Valjevska Loznica, uz prugu, kod propusta, tokom noći i jutra poplavljeno je više od 100 hektara obradivog zemljišta pod zasadom, a voda je dostigla visinu od 2,5 metra.

Ispod pruge nalazi se propust koji usporava reku kako voda ne bi ušla u okolne kuće, ali zbog količine vode koja je pala tokom noći i jutra, dvorište kuće tačno preko puta propusta poplavljeno je, kao i pomoćni objekti.

Pročitajte i:

U veliku kuću voda nije ušla, što su meštani sprečili tako što su nasuli kamen na jednoj strani propusta, međutim, manja kuća je takođe poplavljena.

Prema rečima meštana, poplavljeno je više od 100 hektara kukuruza, ječma, pšenice, zoba, lucerke, kao i put koji je planiran da se radi kao brza saobraćajnica.

Dragoljub Božić, potpredsednik Mesne zajednice Valjevska Loznica, kazao je da je već juče u 18 sati bilo dosta vode, a da je sinoć oko 20, 21 počela da izliva Kolubara, kao i njene pritoke Obnica i Jadar.

Božić je naveo da je na deonici od Divaca do Valjeva, kroz Valjevsku Loznicu, potpoljeno preko 100 hektara obradive zemlje, za koju kaže da je, najpolodnija zemlja na toj teritoriji.

- Ovo je ogromna šteta za meštane ovih sela, ljudi su uložili ogromna sredstva da bi posejali useve, sada mogu samo da gledaju i plaču. Stvarno ne znam šta više da kažem - kazao je Božić.

Kada se od Valjevske Loznice krene ka Valjevu, u zaseoku kod Kaolina, osim njiva, potopljene su i kuće, kao i u Divcima.

Preporučujemo: