Vakcina
Rina
VIRUS, VAKCINA, KORONA

pixabay

VIRUS, VAKCINA, KORONA, Foto: pixabay

Druga terenska studija iz Škotske, objavljena u časopisu Lancet, pokazala je da je pojedinačna doza Fajzerove vakcine 28 do 34 dana nakon primanja bila 91% delotvorna protiv hospitalizacije. Jedna doza cepiva AstraZeneka štitila je za 88% od težih simptoma koji bi doveli do prijema u bolnicu.

Da li ste se vakcinisali?

 

Istraživanje sprovedeno u Engleskoj utvrdilo je da je jedna doza Fajzera i Astra Zeneka cepiva za 50% smanjila širenje simptomske zaraze među članovima domaćinstva, piše Business Insider. a prenosi index.hr.

Fajzer BioNTech nakon prve doze štiti najmanje 80%

Prema dokumentima Američke agencije za hranu i lekove (FDA), prva doza Fajzera bila je 52.4% delotvorna u zaštiti od simptomatske zaraze covidom-19. No u tu procenu je uračunat i period od 11 dana pre početka delovanja prve doze tako da bi realna zaštita trebala biti veća i iznositi između 29.5% i 84.5%.

Prema podacima iz kliničkih ispitivanja, prva doza cepiva Fajzer bila je 100% učinkovita u zaštiti od hospitalizacije i smrti.

Medicinski statističar Stiven Evans sa Univerziteta “London School of Hygiene & Tropical Medicine” kazao je kako, na temelju ukupne evaluacije podataka FDA, postoje “prilično jasni dokazi” da jedna doza Fajzerove vakcine štiti najmanje 80%, ako ne i 90%, od simptomatske zaraze koronavirusom.

Moderna – najmanje 80%

Cepivo kompanije Moderna bilo je tokom ispitivanja na ljudima 69.5% učinkovito u prevenciji simptomatskog koronavirusa između prve i druge doze, s pravom vrednošću između 43.5% i 84.5%.

I u ovu procjenu od 69.5% bilo je uključeno razdoblje od 13 dana prije početka delovanja cepiva tako da bi stvarni postotak trebao biti veći.

Evans je rekao kako na temelju dostupnih podataka Modernino cepivo nakon prve doze pruža najmanje 80% zaštite, odnosno vjerojatno više od 90%, tijekom 28 dana nakon početka delovanja.

AstraZeneka nakon prve doze štiti najmanje 70%

Evans smatra kako je za cepivo AstraZeneka teže utvrditi delotvornost nakon prve doze, jer su se u kasnijim fazama ispitivanja koristili različiti modeli, te kaže da je opsežno istraživanje FDA još uvek u toku.

Prema istraživanju objavljenom 19. februara u časopisu Lancet, jedna doza Astra Zeneke bila je tokom 90 dana 76% učinkovita u zaštiti od simptomatskog kovida. Stručnjaci su u studiji naveli da je jedna doza osigurala 100% zaštitu od hospitalizacije.

Džonson i Džonson 66%

DžiDž se tokom svojih kliničkih ispitivanja bavio zaštitom od umerenih do ozbiljnih simptoma nakon zaraze covidom-19, a ne simptomatskom infekcijom, poput Fajzera, Moderne ili Astra Zeneke.

Cepivo Džonson i Džonson počelo je štititi 14 dana nakon primanja te je tokom narednih 28 dana pružalo zaštitu od 66.1%. Učinkovitost cepiva na terenu varirala je od zemlje do zemlje. U SAD-u je cepivo DžiDž bilo učinkovito 72%, u Južnoj Africi 64%, a u Brazilu 68%, no treba napomenuti da i u Brazilu i Južnoj Africi vladaju sojevi koji bi mogli u nekoj meri biti otporni na antitela nastala nakon imunizacije ovim cepivima.