Predrag Kon
Printscreen
Predrag Kon

Printscreen

Predrag Kon, Foto: Printscreen

Epidemiolozi, lekari sada kažu da su maske važne (mada su drugačije pričali pre nekoliko meseci). Na ulicama Beograda, a pogotovo u javnom prevozu, građani u ogromnoj meri poštuju preporuke i nose maske, pojedini i rukavice, iako u vozilima uopšte nije prijatno (doduše, u pojedinim rade klime).

Dr Predrag Kon objašnjava zašto su maske važne i koliko zaista štite.

- Virus jasno poručuje da je ovde, nemojte da razmišljate da ću nestati, ja sam ovde i mislim i trajem. Sigurna prevencija za sve virusne infekcije jeste vakcina, druga sigurna je sprečavanje bliskog kontakta na udaljenosti od 1 metar i maske. Moramo se adaptirati da ćemo nositi maske dok se ne razvije vakcina. Ako svi nose maske mogućnost prenosa svedena je na 1% posto, što je ozbiljan rezultat. Ozbiljno štite, ali samo ako ih svi koriste - rekao je Kon.

Kon nam poručuje da nemamo na koga da budemo besni, osim na virus,

- Maske su dugoročna mera, možemo da budemo besni, ljuti, ali bes usmerite ka virusu, on je kriv za sve -ističe doktor.

Pročitajte još:

Sam je primetio da će biti kritika vezanin za to što ranije nije pričao tako.

- Ranije su podaci pokazivali potpuno suprotno. Ali niko nije radio istraživanje kada svi nose maske - ističe Predrag Kon.

Očekuje se da će ova teška situacija trajati nedelju dana, a da bi onda trebalo da usledi poboljšanje.

- Prosečna inkubacija je 5 do 7 dana, posle ćemo videti rezultate primene ovih mera koje sada sprovodimo. Nošenje maski je najznačajnija odluka, a potom zabrana javnog okupljanja u zatvorenom gde je dozvoljeno do 100 ljudi, a na otvorenom ne više od 500 ljudi - zaključio je Kon.