Milanko Šekler
Printscreen/ RTS
Milanko Šekler

Printscreen/ RTS

Milanko Šekler, Foto: Printscreen/ RTS

Dr Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka sa Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, prvi koji je sa svojim timom pročitao genom korona virusa, gostovao je u Jutarnjem programu na TV Prva i objasnio još neke dileme o korona virusu i vakcinaciji.

Dr Šekler je nedavno primio prvu dozu vakcine, a kako se ponašati nakon toga, dr Šekler kaže:

- Ponašam se isto kao i prethodnih deset meseci. Ceo Institut se vakcinisao i svih dosadašnjih mera koje su na snazi se i dalje pridržavamo - kaže dr Šekler i objašnjava šta je važno nakon vakcinacije:

- Svako treba se ponaša onako kako se uobičajeno ponaša, da ne proizvodi neke stresove koje nije imao do tada - dodaje i da ako je neko ranije trenirao, može da nastavi, ali i da ne mora sada da počne da se bavi sportom.

Anketa:

Da li ste primili vakcinu protiv korona virusa?

 

Kada će vakcinisani moći da skinu maske?

- Podaci kažu nedelju dana, ja kažem najmanje sve nedelje nakon druge vakcine. Tada bi nivo antitela terebalo da bude blizu tog platoa - kaže i objašnjava da kod svih vakcina postoji mogućnost da osoba koja je imuniuovana bude prenosilac virusa, da to nije slučaj samo sa cepivom protiv korone.

A da li je istina da ne treba dan pre vakcinisanja jesti jaja i mlečne proizvode, kao ni da se 12 sati posle cepljenja ne preporučuje unos alkohola?

- Nakada se se vakcine pozvodile na pilećim embrionima, tj. na piletu koje je staro 8-10 dana i nalazi se u jajetu, te vakcine su u svom sastavu imale jaja i ljudi koji su na njih alergični nisu smeli da ih primaju. To je stara metoda i to ne važi za ove vakcine. A što se tiče alkohola - kao i do sada. Umerena konzumacija, ne može da se kaže da je zabranjeno, ali i ne treba dve nedelje da ne izlazite iz kafane - kaže kroz smeh.

A da li veliki fizički napori, u koje neki ubrajaju vođenje ljubavi mogu da smanje efikasnost vakcine, dr Šekelr kaže:

- Ako imate fiziku aktivnost koju niste imali do tada, na primer sad kopate kanale - da, to može da umanji efikasnost. Ali ako imate uobičajene aktivnosti kao i ranije, nešto što radite svake nedelje, pa ako je i to za nekoga vođenje ljubavi, onda on ne mora da smanji tu fizičku aktivnost. Ako to neko radi jednom godišnje, onda je to druga priča - objašnjava kroz smeh.

Pročitajte još: