Škola, đaci, deca
Shutterstock
Škola, đaci, deca

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Školska nastava mogla bi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, da pretrpi određene izmene. Razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice.

Prema našim saznanjima, konačna odluka još uvek nije doneta i definitivno bi trebalo da bude presečeno u ponedeljak. Inače, Vlada Srbije donela je danas nove mere, među kojima se nalazi i skraćivanje rada ugostiteljskih objekata, kafića i tržnih centara, rad od kuće, zabrana okupljanja više od pet ljudi... Primena tih mera kreće od utorka naredne nedelje.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Kada je reč o školskim ustanovcama, kako sada stvari stoje, dilema je još uvek da li da na onlajn pređu i stariji razredi Osnovnih škola, odnosno od petog pa naviše. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

ŠTA JE SA VRTIĆIMA I MLAĐIM OSNOVCIMA?

vrtić

shutterstock

vrtić, Foto: shutterstock

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog. Vrtići su i dalje otvoreni.

Iako se svi ovi modeli razmatraju, trenutno niko pre odluke Kriznog štaba ne može sa sigurnošću da tvrdi, da se ipak neće odložiti odluka.

Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn ona će biti oročena na deset ili 15 dana.

Prelazak i mlađih razreda je komplikovan i za porodice i za državu jer su roditelji na poslu i nema ko da čuva decu. Međutim, s druge strane, prema poslednjim podacima sve više škola prelazi na onlajn.

KO JE VEĆ ZATVORIO ŠKOLE?

Prvi je to učinio pre nekoliko dana Vrbas, u kom su na nastavu od kuće prešle kompletno sve obrazovne institucije. Pojedine škole u Nišu su onlajn, a u Dimitrovgradu i Paraćinu za sada samo srednje.

Problem nije samo obolevanje đaka već i nastavnika. Primera radi, u Nišu u tri velike škole, od kojih svaka ima preko hiljadu đaka, ima potvrđenih na korona virus obolelih nastavnika. Pre nekoliko dana taj broj je bio preko deset u svakoj školi.

Pojedine opštine poput Bele Palanke su proglasile vanredno stanje, ali škole i dalje rade i na nastavu se ide u učionice.

PODACI O OBOLELIM UČENICIMA

Prema poslednjim podacima, od 30. oktobra do juče obolelo je 1.348 učenika osnovnih i 1.277 đaka srednjih škola.

Kada je reč o zaposlenima u osnovnim školama obolelo je 1.607 njih, do je u srednjim reč o 648 zaposlenih.

U predškolskim ustanovama 68 mališana je preležalo ili trenutno ima kovid, dok je zaposlenih - 588.

Iako su brojke pojedinačno gledano nisu nike, procentualno to je i dalje mali broj. Đaci još uvek nisu za razliku od profesora i ostalog osoblja premašili jedan odsto.

Transmisija virusa je, procentualno gledano, najmanje zabeležena u školama, ali problem koji se mora imati u vidu je u činjenici da broj obolelih iz dana u dan raste.

Pročitajte još: