Vuk Karadžić
Printscreen Youtube
Vuk Karadžić

Printscreen Youtube

Vuk Karadžić, Foto: Printscreen Youtube

Nesporno je da se u Srbiji opstruišu srpski jezik i ćirilica. Štaviše, neko se izruguje našem nacionalnom jeziku i pismu!

Kada ovakav prekor, nama samima, uputi prof. dr Dragoljub Petrović, koji već pet i po decenija slovi za jednog od najeminentnijih srpskih lingvista i najbritkijih polemičara u srpskom jezikoslovlju, to znači da je kucnuo krajnji čas da se, kao narod i država, počnemo odgovorno ophoditi prema sopstvenom identitetskom blagu.

Povoda za uzbunu je sijaset, a najnoviji je treća po redu (u proteklih pet godina) presuda Višeg suda u Novom Sadu da ovdašnji Pravni fakultet diskriminiše pripadnike mađarske manjine zahtevajući usmenu i pismenu proveru znanja srpskog jezika. Znači li to da se srpski jezik ni u Srbiji ne sme osećati kao u sopstvenoj kući?

- Sabirao sam napise iz novina o tom slučaju i suština je da grupa mađarskih đaka, okupljena u jednu nevladinu organizaciju koja tuži Pravni fakultet, hoće da polaže prijemni na mađarskom a da studira na srpskom. Ali odbija da polaže proveru znanja srpskog jezika na kojem će, po završetku studija, obavljati svoju pravničku profesiju. Pitam se ko sedi u tom sudu koji toliko puta obara odluke Pravnog fakulteta. Hajde da je to neka druga nauka, ali pravni fakultet... - kaže profesor Petrović.

Komentari (2)

Bata-jajce

17.02.2020 12:19

Srbin sam, radujem se kad nase reprezentacije pobedjuju u sportovima, volim svoju zemlju, ali ne volim sto nas cirilica cini drugacijima od vecine Evropljana. Stranci bi radije ucili srpski nego hrvatski kada bi nam pismo bilo latinica. Hrvatski je komplikovan i rogobatan zbog jekavice, ali mu latinica daje prednost.

Тршић

17.02.2020 14:39

Како ко? Ало, Курир, Еспресо, Блиц... чак и државне институције.