Garda Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane

Ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

Muškarci mlađi od 60 godina i žene mlađe od 50 godina, koji su služili vojsku, imaju zakonsku obavezu da prođu redovnu obuku rezervista, a kada poziv stigne na kućnu adresu za neodazivanje sledi novčana ili kazna zatvora.

Plata i dok traje vežba

Mnogi se pitaju šta se za to vreme dok je građanin na vojnoj vežbi dešava sa poslom, odnosno da li će dobit platu. U RCMO kažu da osobi koja je u radnom odnosu za vreme vežbe pripada naknada u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

Pripada mu i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje. Nezaposlenima pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada, kažu u RCMO.

Na vojnu vežbu građani mogu biti pozvani najviše do 90 dana u toku jedne godine, a da služe u rezervnom sastavu obavezni su svi oni vojni obveznici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, bez oružja i dobrovoljno ili su regulisali ovu obavezu na drugi način, ako i i žene koje su u vojnoj evidenciji.

Oni koji se ne odazovu po pozivu za vojnu vežbu, kako kažu u Regionalnom centru Ministarstva odbrane (RCMO), podležu novčanoj kazni od 10.000 do 50.000 dinara ili kazni zatvora do 60 dana.

Prinudno privođenje

Kada stigne poziv za vojnu vežbu, građnin je obavezan da se javi u vreme navedeno u pozivu i da ponese potrebne stvari i isprave. Ako je neko sprečen zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga, dužan je da o tome izvesti nadležne.

- Ako se regrut ili lice u rezervnom sastavu ne odazove pozivu, a izostanak ne opravda, biće prinudno priveden – kažu u RCMO.

Opravdani razlozi za

Vojna vežba može da se odloži ili prekine ako je:

-građanin podneo zahtev zbog bolesti
- ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka
- ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu
- ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre
- ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju
- ako bi usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva, ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vežbi
- ako u mestu u kome pozva osoba živi vlada zarazna bolest
- zbog potreba službe odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik
- vežba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za - privređivanje

Osam dana rok

Zakon predviđa da se zahtev za odlaganje vojne vežbe podnosi u roku od osam dana od dana prijema poziva. Zahtev se može podneti i kada nastane razlog za odlaganje, kao što je recimo u slučaju bolesti ili nekih drugih, nepredviđenih situacija. U ostalim slučajevima, ukoliko zakasnite, zahtev za odlaganje se odbacuje kao neblagovremen.

Koje žene su u obavezi da se odazovu

Kada su u pitanju žene, vojne vežbe su obavezne za one koje su podnele zahtev za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje su odslužile vojni rok i koje su bile profesionalni pripadnici vojske, a kojima je prestala profesionalna vojna služba. Samo žene koje imaju ratni raspored u jedinicama Vojske Srbije mogu biti pozvane na vežbe i obuku.

Samohrani otac će na vojnu vežbu kada deca budu punoletna

Nedavno je Subotičaninu Atili Bartoku odložena vojna vežba pošto se na kapiji kasarne u Bačkoj Topoli pojavio sa dvoje maloletne dece kojima je jedini staratelj.

- To što se Atili Bartoku odložila vojna vežba zbog toga što je samohrani otac dvoje maloletne dece, ne znači da isti neće biti pozvan na vojnu vežbu dok mu deca ne postanu punoletna. Imenovani do sada nije bio na vojnoj vežbi, iako lice u rezervnom sastavu može biti pozvano na vežbu. U svakom slučaju, on ima pravo da kada dobije poziv za vojnu vežbu uvek podnese zahtev za odlaganje vojne vežbe – kažu u ovoj službi.

Komentari (24)

Сараџогла

12.07.2018 07:58

И шта ћемо сада?Позиве само за наивне који због поноса није им падало на памет ,,да војску служе на портирници,,!И то у држави која има около готово праве непријатеље? Најпре ко како хоће а после да нико неће?А у комшилуку имамо НАЈЈАЧУ НАРКО МАФИЈУ У СВЕТУ!Поред једног албанца доћи ће десет белосветских ратних керова чији циљ је само кукавичко убијање из снајпера.ПС.Када имаш атомску бомби,бато,зна се кој си шта си!

šone

12.07.2018 08:48

Opet po sirotinji je mami ni tatini sinovi sigurno neće ići jer biće zdravo bolesni pa preduzetnici oni nemaju kome da provere firmu, imaju opravdanje, uglavnom ići će oni koji ne mogu srediti i sirotinja sredjuju ljudi za ubistvo neće za vojnu vežbu.

XXL

12.07.2018 08:58

Za vojnu 'rezervu' tj. tkz. 'topovsko meso' Režimu nije potrebno lekarsko uverenje da ste - zdravi u glavu. Naravno kao za nabavku oružja za samoodbranu jer NE branite sebe već - Režim.

Volf

12.07.2018 09:10

Sledeći put kad Atilu budu pozvali tj.kad deca odrastu,završe školu svi će biti s one strane žice ....u Madjarsko

aliens

12.07.2018 09:20

Vojska koja saradjuje sa NATO vojskom je neprijateljska vojska a ja nevolim zlikovce tacka.

ujkavasbgd

12.07.2018 09:35

Rodjen u SFRJ,vojsku sluzio u SFRJ,tako da kada ponovo bude SFRJ drzava mogu da me zovu kao rezervistu na vojnu vezbu.

Qwrty

12.07.2018 11:49

@ujkavasbgd - Imao si priliku da pocetkom 90-ih ratujes za SFRJ. Danas ubiramo plodove tih ratova...

Borko

12.07.2018 09:54

Obračunaće se vlast i sa neprijateljima nakon što se obračuna sa sopstvenim narodom (Topovskim mesom)

žućko

12.07.2018 09:59

a idu li starlete na te vezbe??meni neka ne donose nikakav poziv jer nemam razlog da sutra vezbam ili ratujem za ovu drzavu jer citav zivot sam u njoj proveo kao obican slepac bez jednog dana radnog staza

sava

12.07.2018 10:15

Čuj, nekoga zovu na vojnu vežbu, a kmplet mladi ne služe vojsku!? Pa jesu li ovi što idu na vojne vežbe građani drugog reda ili šta je u pitanju??

Zoran

12.07.2018 13:10

@sava - Neka upišu u radnu knjižicu i plate svim osobama koji su služili vojni rok sa oružijem i bez oružija za vreme služenja kao što to rade u REPUBLICI SLOVENIJI I U DRUGIM DRŽAVAMA A NE DA DEZERTERI IMAJU DUŽI RADNI STAŽ OD PATRIOTA ...Hvala

Aaaaa

12.07.2018 11:21

A DEZERETRI? HOCETE LI NJIH ZVATI?

Jasar

12.07.2018 15:59

@Aaaaa - Nece hahahah nisu sluzili a ni ja hahhaha

beli

12.07.2018 12:30

Ići ću u rezervu, ali samo da država prvo isplati ratne dnevnice sa malim zakašnjenjem od 19god.

raso010

12.07.2018 21:28

@beli - To je obaveza u svim zemljama pa ne vidim razlog zasto ne bi i kod nas. Ratovi su prosli i ratovi ce ponovo doci jer da nije tako nebi ni jedna drzava imala vojsku i rezervni sastav. Pocnite vec jednom da volite svoju zemlju domovinu ne pljujte po njoj i svojoj braci,drugovima komsijama, plujte politicare oni su krivi a ne zemlja i narod

Saša

12.07.2018 13:15

Neka idu oni kojima su isplaćene dnevnice,na mene ne računajte.p

Mikula

12.07.2018 15:31

@Saša - Tako je kome su dnevnice isplaćene njega zovite, a ne samo sirotinnju, Sramota

Dora

12.07.2018 17:21

Meni je Vulin simpatija,i idem samo sa njim,bez njega neećuu

888

12.07.2018 18:02

Ljudskoj gluposti nema kraja.. Uostalom branice nas RUSI.. Zar ne

Volf

12.07.2018 18:21

General sa činom ,,dezerter'' ispira pamet.

misel

12.07.2018 20:57

zamisli ovaj tetkin ministar vojni nije sluzio vojsku sad kao trazi vojne vezbe neka Vodi tetku na vezbe a moze I tecu Koji lik Vodi vojsku boze spasi nas

Mila

12.07.2018 21:43

Otrcana prica svih politicara kad ne znaju kako vise da zastrase ovaj jadan narod jesu price o Ratu. Vise su smesni zaista. Srbija da ratuje pritiv koga....

dragan

12.07.2018 21:45

pa i za to cemo u Hag.Bio sam i u vojsci i na ratistu ali sa ovakvom vlascu i ministrima ni na vezbu.Kad je bilo bombardovanje elita nasa je odletela preko a sirotinja raja grca neka hvala vam platite profesionalce pa neka cuvaju zarasle kasarne

Slobodan

12.07.2018 23:33

Neznam da li je ovo tužno ili smešno.U zemlji je ukinuta vojna obaveza pa tako oni koji imaju tridesetak godina nemaju obaveze u rezervi jer nisu služili vojsku a oni koji su prešli pedesetu i nekad su bili u kategoriji trećepozivaca imaju obavezu i ratni raspored.Jadna si zemljo ako će starci da te brane.