CRKVA SLUŠA LEKARE UOČI SAHRANE IRINEJA "Ko ne bude imao masku, dobiće je ispred Hrama"

Sutra će se služiti Sveta liturgija, telo Njegove svetosti biće izloženo u Hramu.

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju - rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit Porfirije poručio je da Crkva apeluje na sve vernike i građane, koji će danas i sutra doći kako bi odali počast i oprostili se od Njegove svetosti patrijarha Irineja, u potpunosti poštuju savete struke, ali i otkrio kakve će mere biti preduzete uoči sahrane koja će biti održana sutra.

- Sutra u 9 sati će se služiti Sveta liturgija, telo Njegove svetosti biće izloženo u Hramu. Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju. Narod će u mimohodu prolaziti pored odra i moći da, uz poštovanje mera, iskaže počast i poštovanje - rekao je on.

Mitropolit je još jednom iskoristio priliku i uputio apel i, kako je rekao, zahtev, da svi oni koji budu došli sutra u Hram, imaju adekvatnu zaštitu odnosno maske.

- Ako neko ne bude imao masku, na ulasku u sam Hram biće organizovan doček ljudi od strane obezbeđenja, koje će svakome dodeliti masku. Prolaziće se pored odra, zastati nekoliko trenutaka i onda treba da izađe napolje. Ispred će biti postavljeni video bimovi i narod će tako moći da učestvuje u ispraćaju - objasnio je mitropolit.

U Hramu će biti prisutan ii državni vrh Srbije i Republike Srpske.

Sveta zaupokojena liturgija, koji će služiti mitropolit Hrizostom, prisutni 12 sveštenika i četiri đakona koje će odrediti Vladika Stefan i o. Vladaimir Vukašinović, počinje u 9 časova.

Na Liturgiji će besediti episkom bački Irinej, a u 11 časova počinje opelo. Nakon opela besediće: U ime beogradskih sveštenika od patrijarha će se oprostiti protojerej-stavrofor Petar Lukić. Mjestobljustitelj - NJVPr Mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

Posle toga, telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu u Hramu Svetog Save, gde sutra osim episkopa i sveštenstva, niko više neće moći da uđe.

Građani i vernici će na patrijarhov grob moći da dođu u narednim danima.

Povezane vesti

 • Korisnik: Mira
  21/11/2020 - 18:17
  Danas se svi izljubise,crkve prepune VERNIKA-NIKO NE NOSI MASKU- svi ce da dobiju koronu,a kao sutra ce da nose maske....zasto se CRKVA NE PRIDRZAVA EPIDEMIOLOSKIH MERA ?????????????????????????????????????
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi