Patrijarh Irinej
Tanjug
Patrijarh Irinej

Tanjug

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju - rekao je mitropolit Porfirije.

- Sutra u 9 sati će se služiti Sveta liturgija, telo Njegove svetosti biće izloženo u Hramu. Tom prilikom mi smo odlučili da bez pogovora poslušamo glas struke i da unutra budu samo episkopi i sveštenstvo koje će vršiti liturgiju. Narod će u mimohodu prolaziti pored odra i moći da, uz poštovanje mera, iskaže počast i poštovanje - rekao je on.

Mitropolit je još jednom iskoristio priliku i uputio apel i, kako je rekao, zahtev, da svi oni koji budu došli sutra u Hram, imaju adekvatnu zaštitu odnosno maske.

- Ako neko ne bude imao masku, na ulasku u sam Hram biće organizovan doček ljudi od strane obezbeđenja, koje će svakome dodeliti masku. Prolaziće se pored odra, zastati nekoliko trenutaka i onda treba da izađe napolje. Ispred će biti postavljeni video bimovi i narod će tako moći da učestvuje u ispraćaju - objasnio je mitropolit.

U Hramu će biti prisutan ii državni vrh Srbije i Republike Srpske.

Sveta zaupokojena liturgija, koji će služiti mitropolit Hrizostom, prisutni 12 sveštenika i četiri đakona koje će odrediti Vladika Stefan i o. Vladaimir Vukašinović, počinje u 9 časova.

Posle toga, telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu u Hramu Svetog Save, gde sutra osim episkopa i sveštenstva, niko više neće moći da uđe.

Građani i vernici će na patrijarhov grob moći da dođu u narednim danima.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Mira

21.11.2020 18:17

Danas se svi izljubise,crkve prepune VERNIKA-NIKO NE NOSI MASKU- svi ce da dobiju koronu,a kao sutra ce da nose maske....zasto se CRKVA NE PRIDRZAVA EPIDEMIOLOSKIH MERA ?????????????????????????????????????