Špijuniranje
Špijuniranje
Špijuniranje

Špijuniranje

Špijuniranje

Ljudi posebno vole da kupuju ovu vrstu opreme na internetu, zbog toga što im se čini da tako imaju zagarantovanu privatnost u svakom smislu. Iako je prodaja ove opreme legalna, njeno korišćenje strogo i precizno je regulisano važećim propisima.

Međutim, činjenica je da se špijunska oprema često koristi, i to u sledećim situacijama:

Kontrola zaposlenih

Za proveru zaposlenih, odnosno za kontrolu načina njihovog rada neki poslodavci su skloni da koriste kamere ili čak prisluškivače u prostorijama.

Dakle, to se radi kako bi se proverio njihov ritam, da li valjano obavljaju posao, šta rade i šta govore kada nadređeni nisu tu, da li rade nešto što ne bi smeli da rade, da li se adekvatno ponašaju na radnom mestu, kakvi su sa klijentima i tako dalje.

Zatim još jedna vrlo važna stvar koju treba da pomenuti jeste korišćenje GPS lokatora, odnosno špijunskog uređaja koji prati kretanje automobila. Ovo je posebno važno i posebno se koristi u onim firmama koje imaju radnike na terenu ili komercijaliste ili se bave transportom. Uz pomoć ovih uređaja lako je kontrolisati tj. pratiti putanju kretanja vozila, a samim tim i zaposlenog.

Studenti koriste špijunsku opremu za ispite

Studenti obično koriste špijunsku opremu za ispite i kolokvijume. I najviše se naravno za to koristi vrsta špijunske opreme koja je najpogodnija i najčuvenija u studentskim krugovima, a reč je o bubicama. Mnogi studenti tvrde da su brojne ispite položili koristeći bubice, i da je to veoma pouzdan i siguran sistem. Postoje razne vrste bubica i studenti ih podjenako koriste. Naravno razlikuju se u ceni, ali manje više sve dobro odrađuju zadatke koje treba da odrade. Nekada studenti koriste bubice i kada su u pitanju prezentacije, tako da one deifinitivno imaju više primena. Takođe, studenti koriste i druga pomogala koja se smatraju špijunskom opremom, poput olovaka sa kamerm, pametnog sata i slično.

Fakulteti koriste ometači

Dok studenti koriste bubice od špijunske opreme, fakulteti koriste ometače. Ometači se takođe smatraju vrstom špijunske opreme, a služe kako bi onemogućili pre svega rad mobilnih telefona, zatim i svih drugih uređaja, a samim tim i bubica. Međutim, ovde se vodi stalna borba jer se na tržištu pojavljuje i ona vrsta špijunske opreme koja uspeva da pobedi i prevaziđe i ometače. Tako da je ovde samo stvar u tome ko je pribavio kvalitetniju i bolju špijunsku opremu - studenti ili nadležni na fakultetima. Treba napomenuti i da veliki objekti poput tržnih centara, kao i mnoge institucije koriste ometače signala.

Roditelji takođe koriste špijunsku opremu

Čak i roditelji koriste špijunsku opremu, a sve u vilju zaštite dece. Posebna je tema da li se tada može govoriti o preteranoj i iracionalnoj brizi, ali činjenica je da neki roditelji ne žele ništa da prepuste slučaju i pribegavaju korišćenju špijunske opreme, kako bi najlakše kontrolisali situaciju i učinili sve da se njihovoj deci ništa ne dogovodi.

Oni koriste prisluškivače i kamerice. Ugrađuju deci lokatore i prisluškivače u mobilne telefone i na taj način prate gde se oni nalaze i možda čak i prisluškuju njihove razgovore. Mišljenja su podeljena kada je reč o tome da li opravdano postupati ovako.

Dok jedni tvrde da ne treba birati sredstva kada je bezbednost dece u pitanju, većina ipak smatra da se ovim koracima ide predaleko i da se ozbiljno narušava privatnost dece, a ozbiljno se može ugroziti i odnos poverenja.