groblje grobar
Profimedia.rs
groblje mađarska

Profimedia.rs

Svi bi da saznaju gde je oficir sahranjen, Foto: Profimedia.rs

Ceo Novi Pazar bacio se u potragu za grobom podoficira Vermahta Adalberta Brandla, koji je poginuo u novembru 1944. u okolini ovog grada.

Razlog je taj što Nemci nude najmanje 20.000 evra nagrade onom ko pronađe Brandlove posmrtne ostatke. Njegova porodica i Nemačko nacionalno udruženje boraca ne žale novac da pronađu grob, jer je on jedan od retkih podoficira koji su poginuli u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, a čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Kada su čuli da je raspirsana nagrada, Novopazarci su se bacili u potragu, obilaze lokalna groblja i raspituju se kod istoričara u nadi da će naći gde je Brandl sahranjen i tako se obogatiti.

Brandlova porodica je već boravila u Novom Pazaru pre dve godine i pokušavala da nađe njegov grob. Pošto nisu uspeli, obećali su nagradu onome ko sazna gde je sahranjen njihov predak.

- Ta nemačka porodica boravila je ovde 2014. u nadi da će pronaći grob svog rođaka. Pretraživali su groblja, listali istorijske spise, naročito dokumenta iz 1944. godine kada je Brandl poginuo, ali ništa nisu našli. Rekli su da će se vratiti i obećali da će nagraditi svakog ko im javi da je sahranjen njihov rođak. U međuvremenu, u NOvom Pazaru se pojavila vest i da Nemačko nacionalno udruženje boraca ndui nagradu za informaciju o Brandlovom grobu. Nezvanično, radi se o cifri od 20.000 evra- kaže izvor koji je pre dve godine upoznao ovu porodicu.

Novopazarci koje je privukla priča o bogatstvu, najpre su pričali sa starijim sugrađanim i istoričarima, kod kojih su se raspitivali na kojim lokacijama u Novom Pazaru su se dešavali okršaji Nemaca i partizana. Mnogi od njih obilaze sva aktivna i neaktivna groblja, a ima ih više od 150 na teritoriji Novog Pazara i traže grob ovog podoficira.

Istoričari kažu da postoji nekoliko lokacija na kojima bi Brandl mogao da bude sahranjen.