Brent Sadler
youtube printscreen
Brent Sadler

youtube printscreen

Brent Sadler, Foto: youtube printscreen

Sadler je osvojio brojne individualne i timske nagrade tokom svoje karijere.

Jedan od osnivača i članova borda N1 i jedini predstavnik medijske kuće CNN, Brent Sadler, uputio je pismo Draganu Šolaku u kome ga obaveštava o odluci da napusti N1. O pismu su obavešteni i novi vlasnici, britanski Fond BC Partners, koji je od američkog Fonda KKR preuzeo deo vlasništva nad TV N1. Novi vlasnici najavljuju uvođenje novih ljudi, članova borda, koji bi imali uvid u rad televizije N1 na dnevnom nivou. Kako B92 saznaje, CNN razmatra odluku o oduzimanju licence televiziji N1.

Pročitajte još:

Ko je Brent Sadler?

Brent Sadler je rođen 1950. godine u Mančesteru. Školovao se u Kraljevskoj masonskoj školi za dečake i Haris koledžu u Prestonu, sada poznatom kao škola novinarstva, medija i komunikacija Univerzitet Central Lancashire, gde je stekao diplomu iz studija novinarstva.

Posle diplomiranja, Sadler je počeo svoju karijeru izveštavanja u Harrov Observeru u Middleseku, nakon čega je usledio Ivning Post u Ridingu.

Kasnije je potpisao sa programima vesti Južne televizije sa sedištem u Sauthemptonu, gde je postao urednik glavnih večernjih vesti za područje Dover u jugoistočnoj Engleskoj.

Kasnije se pridružio HTV Vest (Harlech Television) u Bristolu kao generalni reporter. Prvi put se pojavio na filmu koji je izveštavao o policijskom psu zvanom Princ, koji je bio povučen iz aktivne službe jer je životinja bila previše stidljiva. Sadler je poslao svoj prvi izveštaj ITN-u u Londonu od STV-a.

Preporučujemo još:

Njegova karijera je kretala uzlaznom putanjom, te se pridružio ITN-u (Nezavisne televizijske vesti) 1981. godine i postao je jedan od njegovih najpoznatijih međunarodnih dopisnika, prateći priče u Čadu, Libiji, Ugandi, Iranu, Iraku, Libanu, Izraelu, iračkom Kurdistanu i Falklandima.

Sadler je izveštavao o slomu komunizma u istočnoj Evropi i bio je u Pragu zbog pada komunističkog režima, stigavši do Bukurešta kada je na vrhuncu bila Božićna revolucija.

Bio je deo ITN tima koji je osvojio nagradu za najbolju vest britanske akademije filmskih i televizijskih umetnosti (BAFTA) 1983. godine za kvalitetno izveštavanje iz Libana. Godine 1987, Sadler je osvojio Međunarodnu novinarsku nagradu za specijalni izveštaj iz palestinskog izbegličkog kampa u zapadnom Bejrutu.

Godine 1991. osvojio je BAFTA za najbolju pokrivenost Zalivskog rata.

Jedna od Sadlerovih najznačajnijih trenutaka bila je izveštavanje za ITN iz Bagdada tokom prvog Zalivskog rata, dok su krstareće rakete letele iznad njih.

U jednom trenutku on je bio jedini britanski televizijski novinar u Bagdadu koji je izveštavao isključivo o bombardovanju grada od saveznika. Davne 1991. godine pridružio se CNN-u nakon što je 10 godina radio kao novinar ITN.

Dragan Šolak

Printscreen Youtube

Dragan Šolak, Foto: Printscreen Youtube

Osamnaest godina, Sadler je bio međunarodno priznati CNN emiter u srcu razbijanja vesti iz sveta sa Bliskog istoka i Afrike.

U CNN-u je ostavo veran praćenu dešavanja iz sveta te je proveo dve decenije pokrivajući tu kategoriju, ali je većinu svog vremena proveo na Bliskom istoku. Godine 2009. postao je voditelj programa „Unutar Bliskog istoka“ na CNN mreži.

Potom je postao šef Kancelarije CNN-a u Rimu, a kasnije se preselio u Liban, gde je bio šef kancelarije CNN-a u Beirutu.

Sa svojim znatnim znanjem i iskustvom, 2009. godine prešao je sa vesti na CNN-ove programe na Bliskom istoku i Severnoj Africi.

Paralelno ispunjavajući zadatke za CNN, Sadler je izgradio konsultantske usluge za strateške komunikacije preko Bejrutovog medijskog centra u Libanu, čiji je on bio predsednik i generalni direktor.

Oženjen je Jelenom Sadler, koja je bivši producent vesti za CNN. Otac je četvoro dece.