Slobodan Milošević
EPA/S. Pikula
Slobodan Milošević

EPA/S. Pikula

Slobodan Milošević, Foto: EPA/S. Pikula

Veče uoči Srpske nove godine 1996. godine, predsednik Srbije Slobodan Milošević je u nekadašnjoj Titovoj rezidenciji u Karađorđevu telefonom razgovarao sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Tadašnji šef Bele kuće tih dana boravio je u poseti američkim snagama u sastavu Ajfora u BiH, da bi se nakratko zadržao u Zagrebu, gde se susreo s predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Pročitajte još:

 

Srpski predsednik, koji je samo mesec dana ranije potpisao Dejtonski mirovni sporazum, uporno je insistirao na ukidanju sankcija, ali je od Amerike zahtevao i da pritisne Franju Tuđmana kako bi se ispoštovao dogovor iz Dejtona.

Klinton je Miloševića pozvao iz aviona "Er Fors One" u povratku u SAD, pa se veza s Karađorđevom nekoliko puta prekidala.

Bil Klinton

Profimedia

Bil Klinton, Foto: Profimedia

Inače je, ova Titova rezidencija bila plodno tlo za prisluškivanje razgovora, u čemu su prednjačile hrvatske obaveštajne službe, koje su, prema sopstvenom priznanju, redovno pratile Miloševićeve razgovore u Karađorđevu od januara 1996. godine do maja 1998.

 Pročitajte i ovo:

 

Nakon razgovora sa Klintonom koji je trajao 11 minuta, Milošević je pozvao Milana Milutinovića, kome je prepričao dijalog sa američkim predsednikom.

Tadašnji ministar spoljnih poslova šalio se na račun uticaja koji je Madlen Olbrajt imala u Americi, te je između ostalog rekao da je baba opasna i da se Klinton sakrio u toalet aviona kako bi razgovarao sa Miloševićem.