Klima ne sme da se koristi zbog korone, ali ovi uređaji za rashlađivanje će nam biti spas

Sanitarna inspekcija ovih dana aktivno kontrolisala da li se poštuju propisane mere.

frizerski salon
frizerski salon, Foto: Alo/N.Vujanović

Sanitarna inspekcija kontrolisala je prethodnih dana poštovanje mera za srečavanje širenja virusa korona, za sada nema nekog drastičnog kršenja mera, a manje nepravilnosti utvrđene su u frizerskim i kozmetičkim salonima.

"Za sada nema nekog drastičnog kršenja mera", kazao je v.d. pomoćnika ministra zdravlja Gorana Stamenkovića i najavljuje za naredni period i povećan inspekcijski nadzor u odnosu na broj inspektora.

On navodi da je u prethodnih petnaestak dana izvršeno 425 nadzora nad objektima za negu i ulepšavanja lica i tela - frizerski i kozmetički saloni, fitnes objekti, teretane, ali i u objektima predškolskog obrazovanja, vrtićima i određenim školskim objektima koji imaju produženi boravak i ugostiteljskim objektima .

Po rečima Stamenkovića nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima su se odnosile na nedostatak dezobarijere, nedovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, kao i nedovoljno poznavanje fizičke distance.

Na pitanje da li je bilo kršenja mera korišćenja klima uređaja, s obzirom da je počelo toplo vreme, Stamenković objašnjava da se pod klimom podrazumeva sistem veštačke ventilacije, a da rashlađivanje prostora sa nekim lokalnim uređajima neće biti sporno, uz poštovanje drugih mera, preciznije udaljenosti u objektu odnosu na delatnost.

"Vlasnici treba da vode računa o zakazivanju pružanja usluga, treba da se vodi računa da svi zaposleni budu zaštićeni, a da svi klijenti, svaki korisnik usluga, bude savestan i odgovoran i prema sebi i prema drugima i da se pridržava mera i ne insistira na stvarima koje u ovom trenutku nisu prihvatljive", navodi.

Kako kaže, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je i sada kao i u prethodnom periodu angažovana dosta na kontroli mera na graničnim prelazima, jer su granice i dalje zatvorene, a nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju je pojačan.

Sanitarna inspekcija je shodno broju slobodnih inspektora zadužena i za kontrolu na teritoriji, a na osnovu dosadašnjih nadzora i rezultata, prema rečima Stamenkovica, može se zaključiti da se velika većina ponaša odgovorno.

Stamenković ujedno najavljuje za naredni period i povećan inspekcijski nadzor u odnosu na broj inspektora.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi