frizerski salon
Alo/N.Vujanović
frizerski salon

Alo/N.Vujanović

frizerski salon, Foto: Alo/N.Vujanović

"Za sada nema nekog drastičnog kršenja mera", kazao je v.d. pomoćnika ministra zdravlja Gorana Stamenkovića i najavljuje za naredni period i povećan inspekcijski nadzor u odnosu na broj inspektora.

On navodi da je u prethodnih petnaestak dana izvršeno 425 nadzora nad objektima za negu i ulepšavanja lica i tela - frizerski i kozmetički saloni, fitnes objekti, teretane, ali i u objektima predškolskog obrazovanja, vrtićima i određenim školskim objektima koji imaju produženi boravak i ugostiteljskim objektima .

Po rečima Stamenkovića nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima su se odnosile na nedostatak dezobarijere, nedovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, kao i nedovoljno poznavanje fizičke distance.

Na pitanje da li je bilo kršenja mera korišćenja klima uređaja, s obzirom da je počelo toplo vreme, Stamenković objašnjava da se pod klimom podrazumeva sistem veštačke ventilacije, a da rashlađivanje prostora sa nekim lokalnim uređajima neće biti sporno, uz poštovanje drugih mera, preciznije udaljenosti u objektu odnosu na delatnost.

"Vlasnici treba da vode računa o zakazivanju pružanja usluga, treba da se vodi računa da svi zaposleni budu zaštićeni, a da svi klijenti, svaki korisnik usluga, bude savestan i odgovoran i prema sebi i prema drugima i da se pridržava mera i ne insistira na stvarima koje u ovom trenutku nisu prihvatljive", navodi.

Kako kaže, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja je i sada kao i u prethodnom periodu angažovana dosta na kontroli mera na graničnim prelazima, jer su granice i dalje zatvorene, a nadzor nad putnicima u međunarodnom saobraćaju je pojačan.

Sanitarna inspekcija je shodno broju slobodnih inspektora zadužena i za kontrolu na teritoriji, a na osnovu dosadašnjih nadzora i rezultata, prema rečima Stamenkovica, može se zaključiti da se velika većina ponaša odgovorno.

Stamenković ujedno najavljuje za naredni period i povećan inspekcijski nadzor u odnosu na broj inspektora.