kineski lekari
PrintscreenYoutube
kineski lekari

PrintscreenYoutube

kineski lekari, Foto: PrintscreenYoutube

Oni su pred put ocenili da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, ali da će pomoći u sprečavanju izbijanja novih žarišta u Srbiji, kao i smanjivanju rizika u staračkim domovima

Reč je o Čang Šoudženu direktorki odeljenja za negu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen i Li Daiju, stručnjaku za bolničku kontrolu koji su nedavno završili svoju misiju u Vuhanu i koji su Srbiju dolaze s iskustvom s prve linije borbe protiv virusa korona.

S njima dolazi i Tang Kđing, zamenica direktora Odeljenja za respiratornu i kritičnu medicinu.

U subotu uveče troje njihovih kolega vratilo se u Guangdžo avionom Er Srbije nakon što su završili svoju misiju u našoj zemlji. Oni su u Srbiju stigli 21. marta i umesto planirane dve nedelje ostali su 40 dana, što je najduži boravak jednog kineskog ekspertskog tima u nekoj zemlji.

Sada će na njihova mesta doći troje novih medicinskih stručnjaka iz Kine koje je izabrala Komisija za zdravstvo pokrajinske provincije Guangdžong.

- Imamo vredno iskustvo koje može pomoći da se posao obavi na najbolji mogući način, bilo da je reč o bolnicama, zajednicama ili staračkim domovima. Mi ćemo kolegama preneti određene principe u zaštiti i upravljanju - objasnila je

Ona se sa više od 130 članova tima borila više od 60 dana u zapadnom kampusu bolnice Vuhan Union. Njen kolega Li Daiju je u bolnicu u Vuhan otišao 24. januara u kineskoj novogodišnjoj noći i bio je prvi stručnjak za kontrolu u bolnici u distriktu u Hankou.

Njegova koleginica Tang Kđing ocenjuje da je aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji pod inicijalnom kontrolom, ali da se mora sprečiti novo izbijanje epidemije, kao i da potencijalni rizik postoji u staračkim domovima.

Dolazak kineskih stručnjaka očekuje se noćas posle ponoći avionom Er Srbije.

Komentari (2)

Perica

03.05.2020 20:52

Braća ostaju braća.

Mima

03.05.2020 21:40

Bratska Kina nije samo nama donirala koronu vec celom svetu,joj stosu dobronamerni.