korona test testiranje
Tanjug/AP
korona test testiranje, Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici su uzeli analne briseve stanovnicima naselja sa potvrđenim slučajevima kovid-19 u Pekingu prošle sedmice, prema navodima državne televizije CCTV, dok su i onima u određenim karantinskim objektima takođe na taj način uradili testove.

Mala, lokalizovana izbijanja epidemije poslednjih nedelja dovela su do toga da je više gradova na severu Kine zapečaćeno od ostatka zemlje i podstakle kampanje masovnog testiranja, koja su uglavnom sprovedena pomoću brisa grla i nosa.

Metoda analnih briseva „može da poveća stopu otkrivanja zaraženih ljudi“ jer se tragovi virusa zadržavaju duže u anusu nego u respiratornom traktu, rekao je za CCTV Li Tongzeng, viši lekar iz pekinške bolnice Jouan.

CCTV je naveo u nedelju da se analni brisevi neće koristiti toliko široko kao druge metode, jer tehnika „nije baš pogodna“.

Kako se slučajevi povećavaju širom sveta, Kina je nametala oštrije mere u slučaju dolazaka iz inostranstva u pokušaju da održi domaći prenos zaraze blizu nule.

Zemlja je takođe pooštrila unutrašnja ograničenja, Peking je najavio da će ljudima iz srednjih ili visoko rizičnih područja od četvrtka biti zabranjen pristup gradu kako bi se smanjio rizik od prenosa tokom lunarne nove godine.

Svako ko ulazi u zemlju mora da pruži višestruke negativne rezultate ispitivanja i da bude u karantinu najmanje 14 dana u određenom hotelu, a mnogi gradovi i regioni nameću dodatne mere.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: