đerlek
printscreen
đerlek

printscreen

Foto: printscreen

On za naš list navodi da se kineska vakcina daje u jednoj dozi za razliku od „Fajzerove“ i ruske vakcine i dodaje da bi već od ponedeljka mogla da bude u upotrebi.

- Agencija za lekove i medicinska sredstva proveriće dokumentaciju i ispitati sve što je neophodno kako bi se izdao sertifikat za bezbednu upotrebu tih vakcina, kao i što se radilo u slučaju vakcina koje već imaju upotrebu u Srbiji. S obzirom na to da naša Agencija za lekove sarađuje sa ostalim agencijama u svetu, a mnoge zemlje, poput Turske, su već dale dozvolu za kinesku vakcinu „Sinofarm“, mislim da ni kod nas neće biti nikakve prepreke da se izda dozvola za upotrebu te vakcine - ističe za „Alo!“ dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

Koju vakcinu biste najpre primili?

 

Kaže i da očekuje da već od početka sledeće nedelje kineska vakcina bude u upotrebi.

- Vakcina sadrži umrtvljeni koronavirus, odnosno rađena je po staroj metodi. Sve pojedinosti u vezi sa tom vakcinom znaćemo u subotu i izdaćemo informator i za tu vakcinu, kao što smo dosad i činili za svaku koja je u upotrebi. Radi se o vakcini koja se daje u jednoj dozi za razliku od „Fajzerove“ i „sputnjik V“ koje se daju u dve doze, mnogo je lakša za primenu i nema nekih ograničenja - pojašnjava dr Đerlek.

On navodi da se dobrovoljno za vakcinaciju protiv koronavirusa od ponedeljka do juče preko portala „eUprava“ prijavilo oko 200.000 građana.

- U petak je u svih deset beogradskih domova zdravlja počela vakcinacija građana koji su se prijavili preko portala „eUprava“. Od subote počinje vakcinacija u Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Čačku, Šapcu i Loznici - navodi sagovornik „Alo!“. 

Mali se prijavio za kinesku vakcinu

Ministar finansija Siniša Mali prijavio se juče preko portala „eUprava“ za vakcinaciju protiv koronavirusa. On je na Instagramu napisao da je njegov izbor kineska vakcina i pozvao sve građane da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida -19 preko portala eUprave.

Počela vakcinacija građana koji su se prijavili preko portala „eUprava“

Vakcinacija prvih 1.000 građana, starijih od 75 godina, koji su se prijavili preko portala „eUprava“, počela je juče u Beogradu, a u Domu zdravlja Novi Beograd, među prvima je vakcinu primio i 91-godišnji Vladislav Jeftić.

Jeftić kaže da se prijavio već prvog dana. On je primio „Fajzerovu“ vakcinu, ali, kako je dodao, nije birao jer mu je svejedno koju će vakcinu primiti.

- Nisam imao dilemu kada sam se prijavio. Ovo je najbolji način da se čovek zaštiti. Zaštita će biti puna posle 15 do 20 dana kada bude revakcinacija - rekao je Jeftić.

Prvog dana kada je počela prijava za vakcinaciju preko „eUprave“ (11. januara) sin ga je prijavio za vakcinaciju i u četvrtak je stigao telefonski poziv iz Doma zdravlja Novi Beograd da dođe u petak ujutro da se vakciniše.

Vakcinacija protiv koronavirusa počela je juče u 10 sati u domovima zdravlja na Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Savskom vencu, Starom gradu, Paliluli, Novom Beogradu, Čukarici i Rakovici. Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko „eUprave“ nastavlja se i danas širom Srbije.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: