Jasenovac
EPA/ANTONIO BAT
Jasenovac

EPA/ANTONIO BAT

Jasenovac, Foto: EPA/ANTONIO BAT

Kako kaže, kada je ušao u taj ustaški konclogor, pozdravio se sa svim što je imao i molio Boga da se zapuca i da ga pogodi metak, da ne ide na klanje.

- Jasenovac Srbi nikada ne smeju zaboraviti. A, od nas koji smo tamo bili i ostali živi - nema ništa - poručio je Radivojac, koji je rekao da niko osim onih koji su preživeli Jasenovac ne može opisati šta se dešavalo i radilo u tom logoru.

Pročitajte još:

 

On je istakao da ga je slučajno priroda ostavila u životu, pa se sam nekad sebi čudi što je preživeo te muke.

- To se ne može objasniti mlađoj generaciji, niti oni mogu verovati šta se sve tamo događalo jer tada nije bilo televizora i novina da to prenesu. U Jasenovcu su ogromnom većinom stradali Srbi i ja sam očevidac toga - rekao je Radivojac.

On je naglasio da su Srbi stalno dolazili železničkim kompozicijama u logor.

- I kada dođe nova tura, starim logorašima se govorilo: "Idete kući", a zapravo su ih odvodili na streljanje - istakao je Radivojac, koji danas živi u Banjaluci.

Jasenovac

EPA/ANTONIO BAT

Jasenovac, Foto: EPA/ANTONIO BAT

On je rekao da Hrvati ne prikazuju ono što su radili niti istinu o tome šta je rađeno u Jasenovcu.

- Kilometrima kvadratnim mogle su se gaziti nezakopane kosti, koliko je leševa tamo bilo. Svake nedelje dva puta voz je dolazio i dovozio ljude, uključujući ono što su ustaše okolo hvatale i dovodile u logor. Takođe, nisi mogao da živiš od smrada leševa koji su umirali u logoru - rekao je Radivojac.

JASENOVAC

E.A.

JASENOVAC, Foto: E.A.

On je naveo da se seća da su se logoraši, kada je padala kiša, molili samo kap da popiju, da dođu sebi, dok o jelu nije bilo ni govora.

On je rekao da je Hrvatska imala vojsku zvanu domobrani, a da su sve ostalo bili zločinci.

Radivojac je penzionisani vozač i mehaničar koji je u struci nagrađivan od čuvene fabrike “Mercedes”, a rođen je u Donjim Orlovcima kod Prijedora, gde su mu okupatori pobili roditelje 1941. godine.

O njegovoj golgoti u Jasenovcu ranije je snimljen dokumentarac "Dobrovoljno umro".