Banka Kredit
Shutterstock
Banka Kredit

Shutterstock

Banka Kredit, Foto: Shutterstock

Kada našim ljudima ponestane para, zna se šta sledi: ide se u banku po zajam u kešu. Od toga kakve sve obaveze klijent ima zavisi da li će uzeti „ganc“ nov kredit ili refinansirati stari uz dodatnu gotovinu. Od 2019. godine, ta opcija najverovatnije im neće biti toliko dostupna kao sada.

Skupo zaduživanje: Uzmeš 600.000, vratiš 834.036

Ko u banci uzme kredit od 600.000 dinara na sedam godina, ili 84 meseca, uz stopu od 8,92 odsto plaćaće ratu 9.929 dinara. Banci će na kraju otplate vratiti 834.036 dinara. Na tu sumu treba dodati i osiguranje od 26.680 dinara. To znači da će ga uzeta suma koštati 260.716 dinara. Uprkos visokim troškovima, klijenti u Srbiji su dosta ažurni. Docnja se, po podacima Kreditnog biroa, smanjila s 8,7 procenata koncem 2017. na 5,7 u oktobru. U nenaplativim zajmovima građani učestvuju tek između pet i šest odsto. Kod privrede je to između sedam i osam procenata.

Naime, u bankarskim krugovima uveliko se šuška da Narodna banka Srbije priprema propis kojim će od januara 2019. ograničiti rok za otplatu keš pozajmica građanima, i to, kako stvari stoje, najverovatnije na pet godina.

Posledice te odluke, kako tvrde ekonomisti, mogle bi da budu veće okretanje građana potrošačkim kreditima, a s kraćim rokovima otplate bi krediti za refinansiranje mogli nestati iz ponude.

Osim toga, ovom odlukom biće pogođeni građani koji imaju male plate, jer su se prvenstveno oni odlučivali za keš kredite s dužim rokom otplate, jer im je i te kako odgovarala manja rata.

U bankama nisu spremni da komentarišu najavljene izmene. Kažu da čekaju da se prvo objavi odluka NBS-a, pa da detaljno procene posledice.

PROČITAJTE JOŠ: 

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže da je ta novina u interesu svih strana u kreditnom poslu. Banke će s kraćim rokovima otplate imati manji rizik, a građani će lakše servisirati svoje obaveze. To bi sve zajedno moglo dovesti do pada kamata.

- Ti zajmovi se danas odobravaju listom u dinarima, a uz godišnju stopu između sedam i devet odsto. Po podacima Kreditnog biroa, za prvih deset meseci ove godine građani za njih duguju blizu 400 miliona dinara. Ti krediti već godinama beleže najbrži rast, a ove je za pomenuti period to bilo 19 odsto. Drugi zajmovi rasli su najčešće jednocifreno, a neki ni toliko - kaže Dugalić.

NBS: Tačno je, izrađujemo nacrt

U Narodnoj banci Srbije kažu da su prepoznali potrebu za reakcijom na sve učestaliju pojavu nenamenskog kreditiranja stanovništva po neopravdano dugim rokovima i da je u toku izrada prvog nacrta za postupanje banaka koji treba da ih usmeri na održivo kreditiranje. - Budući da je u toku sagledavanje prikupljenih sugestija i dodatnih podataka koji su traženi od banaka, kao i neposredna komunikacija sa predstavnicima banaka, tek nakon sveobuhvatne analize potencijalnih efekata pristupiće se opredeljivanju konkretnih rešenja i finalizaciji propisa - navode u NBS-u.

 

Tagovi

Komentari (1)

nedjo

23.11.2018 10:16

dovoljno da ti uzmu kuću ili stan...