Epidural, anestezija
Profimedia.rs
Epidural, anestezija
Epidural, Foto: Profimedia.rs

Kako se navodi, ta bolnica ima manjak anesteziologa, kao što je slučaj i u celoj Srbiji.

"Uz sve moguće napore zaposlenih, a imajući u vidu podatak da se dnevno porodi izmedju 20 i 30 porodilja, uz redovan i hitni operativni program, kao i činjenicu da je ansteziologija u našoj zemlji deficitarna specijalizacija i da imamo manjak anesteziologa, praktično je nemoguće omogućiti svim porodiljama primenu ove vrste analgezije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Klinički centar podržava predlog Ministarstva zdravlja za bezbolnim porodjajem za sve trudnice, jer je to savremena metoda kojoj medicina stremi, ali se dodaje da će se epiduralna analgezija primenjivati i dalje besplatno za sve porodilje gde postoji medicinska indikacija, kao i prema željama porodilje, a u skladu sa trenutnim kadrovskim mogućnostima.

"Molimo pacijetkinje za razumevanje novonastale situacije", navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo besplatna epiduralna analgezija do sada primenjivala za tri do četiri odsto porodilja prema akušerskim indikacijama.

Za ostale porodilje koje su izrazile želju za bezbolnim porodjajem, epiduralna analgezija izvodjena je uz angažovanje anesteziologa iz drugih klinika Kliničkog centra Vojvodine, u dopunskom radu, kao vanstandardna usluga, objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je u toku 2015. godine obavljeno 6.500 porodjaja i više od 1.500 različitih ginekoloških operacija i navodi da Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima ukupno 10 anesteziologa, a postupak primene epiduralne anestezije podrazumeva višesatni monitoring porodilje.