Aleksandar Kavčić
Printscreen/RTS
Aleksandar Kavčić

Printscreen/RTS

Aleksandar Kavčić , Foto: Printscreen/RTS

Postupak je pokrenut pred našim, ali i američkim pravosudnim organima. Kavčić se tereti da je, bez saglasnosti autora, na sajtu svoje Fondacije okačio udžbenik u pe-de-ef formatu i najavio njegovo umnožavanje. Koautori knjige su prof. dr Đorđe Dugošija i prof. Marko Šegrt.

Profesor Albijanić ističe da je bio šokiran kada je u vestima čuo kako se Kavčić hvali da je udžbenik iz matematike okačen na sajt "besplatni udžbenici" i da je za dva dana imao najveći broj pristupa.

PE-DE-EF udžbenik je materijal pripremljen za štampu. Interaktivni digitalni udžbenik sadrži elemente koji algoritamski vode učenika kroz proces rešavanja zadatka, koji može biti poboljšan vizuelnim efektima - objašnjava Albijanić.

- Udžbenik je drug učeniku, da ga prelista, podvuče, nacrta, rešava zadatak. Štampani udžbenik ništa ne može da zameni, zato što je čitanje misaoni proces. Moramo učiti đake kako da misle svojom glavom. Za to je potrebno da nauče kako da koriste udžbenik.

Učenik, đak, škola, domaći zadatak

EPA/FRIEDEMANN VOGEL

 Foto: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

- Istog trenutka sam znao da je prekršio Zakon o intelektualnoj svojini - naglašava Albijanić.

- Kavčić nikada nije dobio saglasnost autora da okači udžbenik u pe-de-ef formatu. To je dramatično kršenje naših prava. Nas, kao autore je posebno povredilo to hvalisanje po televizijama. Izgleda, kao da u pozadini stoji sakupljanje jeftinih političkih poena, a ne da neko zaista želi da bude darodavac. Ako zaista želite da poklonite, vi možete da kupite knjige od izdavačkih kuća koje izaberete i da darujete deci. To je tako jednostavno, ne morate ništa da kažete u javnosti.

Albijanić naglašava da autori udžbenika imaju ugovor sa Zavodom za udžbenike, da se knjiga objavi u 3.000 primeraka. Profesor Kavčić je potpisao ugovor sa Zavodom, ali je njegova sadržina tajna. Niko, ni iz Zavoda, nije se konsultovao sa autorima, čime su prekršena njihova autorska prava. On ističe da je na sajt okačen prvi pe-de-ef, koji nije ni imao "cip", pa je bilo sumnji da udžbenik nije ni štampan. "Cip" je stavljen tek pre nekoliko dana, navodi naš sagovornik, pa je, kako kaže, moguće da je bilo nekih manipulativnih radnji, a navodi i da je pitanje i koji pe-de-ef je zaista dat.

Bogata biografija matematičara

Profesor Miloljub Albijanić je diplomirao na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao. Doktorsku disertaciju je odbranio i na Univerzitetu "Singidunum". Od 1995. do 2003. predavao je matematiku u ETŠ "Nikola Tesla" u Beogradu, a godinu dana je bio i direktor škole. Na čelu Zavoda za udžbenike bio je od 2008. do 2013, a zamenik direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja 2004. godine. Napisao je 14 knjiga, među kojima su dva udžbenika za više razrede osnovne škole, dve zbirke zadataka za srednju školu, knjige "Analiza sa algebrom" za sva četiri razreda Matematičke gimnazije, gde predaje ovaj predmet.

- Zamislite da čovek, koji je u Americi dobio spor za krađu svoje intelektualne svojine i odbranio svoja autorska prava, dolazi u Srbiju i radi to isto: prekrši autorska prava - kaže Albijanić.

- Ko smo mi, šta smo mi? Ljudi niže kategorije. To ne sme da se radi. Ovo je skandal! Moj prvi doktorat se zove "Intelektualni kapital", u smislu doprinosa razvoju društva.

Gledam ovo i ne mogu da verujem da neko, najblaže rečeno, ne preza ni od čega.

Albijanić ističe da je pisanje udžbenika dug proces, koji košta i ne može biti besplatan. Neko mora knjigu da kupi, a taj neko može biti država ili neko drugi.

- Što nije izašao i rekao, hoću da kupim udžbenike za celu generaciju, ili pet škola, ili za siromašane đake - pita naš sagovornik. - Ovo ima neku drugu pozadinu. Verovatno je politička. Nijednog darodavca nisam čuo da da se ovoliko hvali. Ko može da naplaćuje kopiranje, to je zabranjeno.

PROČITAJTE JOŠ: