Predrag Kon
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
Predrag Kon

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predrag Kon, Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros u jutarnjem programu na TV prva da je situacija u Beogradu katastrofalna.

- Situacija u Beogradu je katastrofalna. Popunjenost kapaciteta u bolnici je preko 4.300 i to se stalno povećava. Treba shvatiti da smo mi iz nonkovida prešli u kovid i moramo to održati jer vraćanje u kovid sistem podrazumeva "gubitak" zdravstvenih radnika. Mi imamo dve stvari koje traže visoku aktivnost, a to je: masovna vakcinacija i kriza oko hospitalizacije. Postoji činjenica da oni ljudi koji se inficiraju, ne mogu da budu vakcinisani.

- Uvođenje policijskog časa smo predlagali još u novembru, tada je bio odgovor da to ne može da se sprovede ukoliko se ne proglasi vanredno stanje, išlo se na skraćenje radnog vremena, i te mere su dale rezultat. Mi smo sve vreme upozoravali i sve vreme o tome raspravljamo. Poslednje što je raspravljano je kad smo u utorak tražili ove mere i uvek se kaže da je to protivustavno. Ja uvek kažem, interesantno kako se svi zagrcnemo kad treba da pričamo o vanrednom stanu. Svi se sećaju samo policijskog časa. Međutim, policijski čas, u slučaju vanrednog stanja se uvodi kasnije i on bi bio koristan. Daleko smo mi od toga - rekao je Kon.

Policijski čas

Alo/Nenad Vujanović

Policijski čas, Foto: Alo/Nenad Vujanović

U ovom trenutku je potpuno neprihvatljivo da su mere ovako blage, kaže Kon.

- Trebalo je da sve bude zatvoreno. Ozbiljan period je pred nama. Ako se i sada preduzmu sve mere koje smo tražili, imaćemo porast narednih 10 dana, a to smo sve vreme pokušavali da izbegnemo. Nema dovoljno ni kolektivnog imuniteta.

- U cirkulaciji imamo 30 odsto britanskog soja virusa. To ćemo pratiti, pošto je taj soj dominantniji, više se prenosi, ima jako veliki potencijal. To su oni slučajevi kad nam dolaze čitave porodice zaražene. Klinička slika je teža, takođe, sa ovim virusom. Mi jesmo na udaru dve stvari: ponašanje na skijalištima - taj udar prolazi, a s druge strane imamo izmenu samog virusa. Normalno je da tražimo ovo što smo tražili.

- Smatramo da naš predlog za zatvaranje kafića i restorana nema alternativu, svima nam je jasno da to treba da traje najmanje 2-3 nedelje. Mi smatramo da je to apsolutni minimum, da se ne sme ići na niže od toga, ali videćemo. Nismo dovoljno kompetentni kao lekari da odlučujemo o tako ozbiljnim stvarima. Svi zdravstveni radnici ne mogu da izdrže taj pritisak, na ivici su. Ako se ništa ne uradi, sistem ne može da opstane. Potpuno zaključavanje bi rešilo problem.

Pročitajte još:

 

Komentari (2)

djole

03.03.2021 09:49

Tebe treba zatvoriti u specijalnu ustanovu trajno , i naravno baciti kljuc u Dunav .

vuk

03.03.2021 11:15

Odmah, 15 dana, NIKO NIKUDA. Samo prehrambene radnje da rade par sati u toku dana, i naravno, pendrek.