Plaža, more
Tanjug/AP
Plaža, more

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U novembru prošle godine bilo ih je 415. Podaci iz Registra turizma Agencije za privredne registre, pokazuju i da ima 860 posrednika u prodaji turističkih putovanja, dok ih je na dan 4. novembar 2020. bilo 816.

Kako su nam rekli u APR, broj odobrenih zahteva za brisanje turističkih agencija iz Registra turizma, od 1. marta prošle godine do danas, jeste - 149 organizatora putovanja i 29 posrednika.

Da li planirate neko putovanje u 2021. godini?

 

- U Registru privrednih subjekata je od 1. marta 2020. godine do danas 100 preduzetnika - turističkih agencija registrovalo bar jedan prekid obavljanja delatnosti - kažu u APR. - Trenutno imamo 54 agencije u likvidaciji i 13 u stečaju.

Pre početka pandemije, na dan 3. mart 2020. godine, u Srbiji je bilo aktivno 420 turističkih agencija, koje su se bavile organizacijom putovanja, i 798 posrednika.

- Ovakva razlika u broju agencija ne znači i da je toliko njih nestalo, već da su prešle iz jedne u drugu kategoriju - smatra Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Mnogi su tako uradili. A skoro svi koji su podneli zahtev za likvidaciju ili stečaj, objektivno nisu oni koji su se bavili ozbiljnim organizacijama turističkih putovanja, kao što su velika letovanja i zimovanja. To su agencije koje su, uglavnom, radile neke seminare ili individualna putovanja.

Kako Seničić smatra, među agencijama koje su podnele zahtev za likvidaciju ili stečaj nema mnogo onih kod kojih se nalaze zamenski vaučeri.

- Na sreću, trenutno većina agencija koje su izdale zamenska putovanja radi i nisu ušle u taj problem - govori Seničić. - A, kada je reč o tome da 353 agencije ima aktivnu licencu za rad, to samo znači da ih Ministarstvo turizma nije oduzimalo onima koji za te licence nemaju pokriće za garanciju putovanja. U APR licence važe tri godine. Ipak, samo 110 turističkih agencija u Srbiji ima validnu licencu za rad, sa pokrićem, bilo da je bankarska garancija ili polisa osiguranja.

BLOKADA RAČUNA

U Srbiji, na dan 12. januar ove godine, ima više od 250 organizatora putovanja, posrednika ili onih preduzeća koja se bave rezervacijama, čiji su bankovni računi u blokadi. Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan iznos blokade je 504 miliona dinara. Na spisku je i dodatnih tridesetak turističkih agencija koje su u blokadi i oduzet im je PIB.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još:

Komentari (1)

Mina

14.01.2021 15:18

A bilo ih je vala ko zutih mrava, svaka susa u selu je preprodavala aranzmane pravih organizatora kojih je realno bilo 2 ili 3, a i to je mnogo u eri interneta. Ionako sluze samo za do Grcke i Bugarske, za sve ostalo se ljudi odavno sami snalaze kako im volja.